SANT JAUME DE CREIXELL

 

“De Creixell en son bell temple,

sigueu sempre protector.”

Retall dels goigs a Sant Jaume

escrits per R. Vives, 1970.

 

Va haver-hi un temps que el Mediterrani era ple de vaixells pirates que feien de les seves. La costa no era un lloc segur. Creixell va tenir sort. Sant Jaume va protegir la població en tot moment. La figura d’aquest sant, que encara es conserva, era col·locada a l’entrada del municipi i els pirates algerians fugien esperitats en veure la imatge. Cal dir que, per si de cas, Creixell disposava, almenys des del segle XVI, d’una torre de vigilància a tocar de la Via Augusta, amb vistes al mar i al nucli antic, per tal de protegir-se de les ràtzies dels professionals dels robatoris. Aquesta construcció de vigilància i de defensa –tenia matacans a la part superior, la porta era a tres metres d’alçada i tenia cisterna al seu interior- era coneguda com la Torre de l’Hostal. Al segle XVIII fou convertida en un hostal, anomenat “de la Figuereta”, que hem anomenat a l’apartat dels túnels.[1]

L’església de Creixell està dedicada a Sant Jaume i també la seva festa major, el 25 de juliol. Els goigs editats el 1952 comencen amb aquests quatre versos: “Sou Sant Jaume un alt exemple,/ i de Crist, ferm seguidor. / De Creixell, en son bell temple,/ sigueu sempre protector.”[2][1] Salvador LLORAC (1987): Creixell. Visió general d’un poble del Tarragonès. Creixell: Ajuntament de Creixell.

[2] Josep BARGALLÓ (1980): “Els goigs i els balls: dues mostres de literatura popular religiosa a la rodalia del Baix Gaià”. Estudis Altafullencs, núm. 4, pàg. 7-39.

Retall del llibre VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ.

Comentaris

Entrades populars

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

QUARTA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL BAIX GAIÀ AL SEGLE XX"

CREIXELL FA MEMÒRIA

LES FESTES MAJORS DE CREIXELL DEL 1902, 1927 I 1928

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

CREIXELL, 1822

OLI DE CA L'AURÈLIA

CD DE JULIVERT: A TAMARIT!

ALGUNES EFEMÈRIDES TORRENQUES