LA SÍNIA DE LA VILA

Sínia de la Vila, Torredembarra, any 2016

La Sínia de la Vila es va construir el 1868 sota l’impuls d’una junta formada per diferents propietaris del municipi. Està situada al costat del cementiri, a tocar del camí de la Riera de Gaià. És de propietat municipal i actualment es troba en molt mal estat. Originàriament, havia proveït d’aigua el sortidor de la plaça de Font del poble. Després també donaria servei a les fonts de la peixateria, el Portal de la Bassa i el carrer Freginal. La sínia es va construir en una vinya propietat de Pere Ibern Sanahuja, a l’antiga partida dels Fornassos. A partir del 1870, per tal de mantenir l’abastament d’aigües, s’adjudicava la gestió de la sínia cada any. El primer encarregat va ser Jaume Miracle Salvat. El succeïren Pere Recasens (1877), Joan Magriñà (1882), Sebastià Guasch Casasús (1885), Joan Gibert i Gibert (1890), Pau Fontanilles i Mañé (1891), Joan Martí i Fortuny (1894), Pau Alberich (1896), Josep Mercadé Tort (1900), Joan Cañellas Recasens (1907), el veí del carrer Eduard Benot Antonio Boronat Figuerola (1908), Josep Solé Solé (1909) i Jaume Miracle Olivé (1910).[1]

         Aquesta sínia funcionava amb tracció animal. Posteriorment, s’hi instal·là una bomba. Es va refer del tot l’any 1910. L’obra es va encarregar al paleta Pere Cañellas Arbós “Peret de la Baba”. L’any 1929, quan es va inaugurar el nou abastament d’aigua del municipi, la Sínia de la Vila es va poder arrendar per a altres usos. L’any 1930, per exemple, el llogater era Josep Piqué Gibert. Expliquen els més grans que davant de la sínia hi havia un abeurador per als animals.

         L’historiador Lluís Català[2] ha documentat un parell de sínies municipals més antigues. Una d’elles estava ubicada a la cantonada del carrer Freginal i la plaça del Castell. Sabem que el 1892 ja no s’emprava i que el solar fou adquirit per Josep Recasens Mercadé. L’altra era al Portal de la Bassa i està documentada des del segle XVIII. Es feia servir per omplir els rentadors públics i per abeurar els animals.



[1] Lluís CATALÀ: “De quan no hi havia aigua corrent a les cases. La font que dona nom a la plaça”, La Sínia, núm. 68, setembre de 2020, pàg. 16-19. I Jordi GUASCH (2006): “La construcció de la Sínia de la Vila, l’any 1910”, La Sínia, núm. 51, pàg. 16 i 17.

[2] Lluís CATALÀ (2007): Societat, urbanisme i serveis públics a la Torredembarra del segle XIX. Torredembarra: Centre d'Estudis Sinibald de Mas, pàg. 111.


Aquest text és un retall del llibre INÈDIT sobre la pagesia a Torredembarra que estic escrivint des de fa uns anys. No dubteu a escriure'm per compartir imatges, documents i informació. Serà un plaer. Moltes gràcies.


 

Comentaris

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

EL COMÚ