LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS


Al litoral, entre Torredembarra i Altafulla, hi ha un seguit de penya-segats, caps, coves i roques que es coneixen pel nom del Roquer. Cada racó d’aquest espai, que es pot caminar de punta a punta amb una passejada, és identificat amb un nom popular: Les Roques Arriades, el Codolar, la Punta de la Galera, etc. Un dels llocs més emblemàtics –i degradat des de la construcció del Port Esportiu de Torredembarra l’any 1992- és la Roca Foradada. L’aigua del mar espetegava contra les roques i la Roca Foradada oferia un espectacle natural digne d’admirar. La foscor del lloc ha inspirat diferents històries. Una d’elles és que la cova és tan profunda que connecta amb el Palau dels Icard, situat al nucli antic de la vila, a uns 1.700 mestres del mar. Una possible via de fugida en cas de setge? Una manera d’entrar mercaderies sense que ningú pogués controlar res? En realitat la cova té uns 40 metres de llarg. Les històries de por han allunyat a la canalla i als curiosos dels llocs prohibits. I el Roquer era la pàtria dels contrabandistes que feien arribar els seus paquets per mar. Aquests especialistes en saltar-se la llei no volien la presència de les forces de seguretat ni de possibles delators. Que bé que els anava la por, als furtius!

Però si preguntem als més grans, ens adonarem que tots els pobles, tots els carrers, estan foradats! A part de cubs, cellers, cisternes, refugis de la guerra i coves, l’imaginari col·lectiu ha omplert de forats quilomètrics els llocs més ombrívols i desconeguts.

Anem a Altafulla. Allí hi ha una cavitat que va de la cova de l’Isidrot al pou de l’Encantament. Del Roquer, prop del Canyadell, a Sant Antoni! Els grans, per allunyar la canalla d’aquell lloc perillós, situat prop de l’ermita de Sant Antoni, els deien no s’hi acostessin. En realitat, la cova té uns 47 metres de recorregut. Pensem que, de la cova al Canyadell, hi ha uns 2.600 metres en línia recta.[1]

Ara, que per cova llarga, la del Merla, a Roda de Berà. Diu que un dia hi va entrar una cabra i va aparèixer a la plaça de les Garrofes del Vendrell! Déu ni do la llegenda: 8.500 metres de forat! Però, és clar, els espeleòlegs afirmen que no té pas més de 200 metres de recorregut…

El Pep “Calçó” del Catllar em comenta que a les Coves Roges hi ha un túnel i que al seu poble, a l’església n’hi ha un altre.

La M. Antònia em comenta que una persona de Creixell li va explicar que sota una de les torres que hi ha al nucli antic hi surt un túnel que arriba a la platja! Li ho comento al Francesc Sentís, gran coneixedor del patrimoni creixellenc, i em confirma la dada: El túnel comunicava el Castell amb la Torre de l’Hostal de la Figuereta, a tocar dels muntanyans. L’hostal, molt famós històricament –hi va estar el Baró de Maldà el 1777 i el 1782!-, va ser destruït el 1953. Curiosament, el túnel sortia del pati del Castell i es ramificava per dins del poble, passant per la Torre de ca la Miquelina i per la Torre de cal Cabaler. Precisament a cal Cabaler es conserva l’entrada al túnel. L’estiu de l’any 2020, mentre es feien les obres de remodelació de la plaça Major, va aparèixer la boca d’un pou de 20 metres de profunditat. L’Ajuntament va explicar que el forat comunicava amb les “antigues galeries subterrànies que es troben sota els carrers de la vila”. El mateix consistori recordava que aquestes galeries “havien servit d’amagatall als contrabandistes de finals del segle XIX i principis del XX que es dedicaven a l’estraperlo”. Durant la Guerra Civil, els veïns s’hi van refugiar durant els bombardejos.[2]

Jo, per sí o per no, caminaré per fora, que ja em conec el camí.



[1] Gener AYMAMÍ (2014): Coves catalanes llegendàries. Barcelona: Farell.

-LA IMATGE ÉS DEL 1963-

Retall del llibre VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ.

Per cert! Voleu veure com era el Roquer i la Roca Foradada? Aquí teniu un documental d'abans de la construcció del Port fet pel torrenc Francesc Roig:


Comentaris

M. Antònia ha dit…
Interessants aquestes dades. Fa anys una persona em va dir que des de sota la torre de Creixell, a la plaça del centre, hi havia un túnel que arrivaba a baix mar, que el va resseguir i estava esfonrada una part, i no va poder continuar. Intentaria fer-ho un altre dia. No l'he tornat a veure per preguntar-li si ho havia pogut fer.
JORDI SUÑÉ ha dit…
Bon dia M. Antònia. És molt interessant el teu comentari! Amb el teu permís afegiré aquest apunt. Records, Jordi

Entrades populars

EL COMÚ

CRISIS I COOPERATIVISME

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

23 de NOVEMBRE: 100 ANYS DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE FIGUEROLA DEL CAMP

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

El Cafè de Dalt: 156 anys d’història torrenca

El Montmell

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

Una idea per l’Ordenança General de Subvencions que vol elaborar l’Ajuntament de Torredembarra

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra