EL RIU DE LES DONES. CONVERSES AMB LES PADRINES DEL PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU


Podeu comprar el llibre a la TRADILLIBRERIA!

EL RIU DE LES DONES
CONVERSES AMB LES PADRINES DEL PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU

El 30 de març de 2013 va tenir lloc la presentació del llibre El riu de les dones. Converses amb les padrines del Parc Natural de l’Alt Pirineu al Centre d’Art i Natura de Farrera del Pallars. Es tracta d’un estudi etnogràfic realitzat gràcies a la Beca CAN de Recerca 2011 concedida a l’antropòleg Jordi Suñé Morales.

El riu de les dones recull les veus d’una vintena de padrines per descriure la vida quotidiana al Pirineu del segle XX. Més enllà d’una visió estàtica s’hi poden llegir detalls dels canvis socials viscuts. La perspectiva de les àvies serveix al lector per apropar-se a la part silenciada de la història, aquella perspectiva real i alhora, sovint, invisible: La casa, el treball, l’educació, l’alimentació, la higiene, la salut, la migració, l’economia domèstica, les festes, la gastronomia, etc. El riu de les dones és una mirada enrere des del present. És un testimoni cosit a partir de moltes experiències i anys viscuts. A través de les vides de les àvies ens podrem apropar a un territori conegut per tothom a nivell turístic però moltes vegades desconegut a nivell humà.

Les padrines entrevistades van néixer entre el 1912 i el 1952. Totes tenen en comú haver viscut un món rural d’alta muntanya en procés de canvi. Totes elles, però, tenen la seva pròpia visió i unes vides particulars. Algunes encara treballen amb afany el seu hort i viuen en cases antigues amb el terra de fusta. D’altres van abandonar fa temps el paisatge que les va veure créixer i s’han traslladat a llocs urbans, ben a prop dels serveis sanitaris i de les comoditats modernes.

A través del llibre podem conèixer una societat en transició, una societat que fa molts anys que és en procés de transformació i que diu adéu a marxes forçades a aquella manera de viure ancestral, on les famílies treballaven per l’autosuficiència, on els productes es collien i s’elaboraven a l’entorn del nucli més proper. Les mirades nostàlgiques s’entrecreuen amb les valoracions positives dels avenços tecnològics i de benestar. Les seves paraules ens trencaran els esquemes dels que veiem la muntanya amb romanticisme. Parlarem de nosaltres, en definitiva, de com ens ha canviat les nostres vides la globalització, el progrés i els canvis accelerats que comporta.

L’edició del llibre ha estat possible gràcies al suport dels Amics del Centre d’Art i Natura, Garsineu Edicions, l’Institut pel Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, la Diputació de Lleida, l’Institut d'Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El PNAP
El Parc Natural de l’Alt Pirineu va ser creat l’any 2003 i està situat entre la Vall d’Aran i Andorra. Els municipis que aporten terrenys al Parc són del Pallars Sobirà (Alins, Alt Àneu, Esterri d’Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, la Guingueta d’Àneu, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia i Vall de Cardós) i de l’Alt Urgell (Montferrer i Castellbò i les Valls de Valira). A la seva àrea d’influència hi viuen 8792 habitants (2010). És el Parc Natural més gran de Catalunya amb un total de 69.850,38 hectàrees. Entre els seus valors patrimonials destaquen els geològics (87 estanys i 94 estanyets), els botànics (1590 espècies de flora vascular), faunístics (268 espècies de vertebrats catalogades), d’hàbitats (6 hàbitats d’interès comunitari prioritaris), culturals (arquitectura popular i art romànic, etc.). La seva seu administrativa és a Llavorsí (Carrer de la Riba, 1, 25595 Llavorsí, Lleida, Tel: 973 622335).


El Centre d’Art i Natura
El Centre d’Art i Natura de Farrera és una residència de treball per a artistes i investigadors d’arreu del món. Situat al cor dels Pirineus Catalans, al Pallars Sobirà, el poble de Farrera (25 habitants i 1360 m) gaudeix d’un entorn privilegiat i tranquil ideal per a la reflexió, la inspiració i la creativitat. Sigui individual o en grup, al CAN s’hi pot trobar bon ambient de treball i condicions adequades per a la realització de projectes creatius o d'investigació. El Centre d’Art i Natura (CAN) programa beques i intercanvis, cursos i seminaris, exposicions del seu fons d’Art, publicacions i edicions originals, i espectacles i presentacions. 

El CAN de Farrera és una iniciativa pública de desenvolupament local al servei de la creativitat i la recerca des de l’any 1996. De titularitat municipal, el CAN es gestiona a través de l’associació sense ànim de lucre Amics del Centre d’Art i Natura de Farrera. La seva seu és a La Bastida s/n, 25595 Farrera (Pallars Sobirà), telf. 973 62 21 06, artinatura@farreracan.cat, www.farreracan.cat.


L’autor

Jordi Suñé ha publicat diversos llibres de caire històric com la biografia del cooperativista Miquel Mestre Avinyó (2009), etnogràfic com Costums i Tradicions de Castellvell del Camp (2010) i pedagògic com Visca Santa Rosalia! (2011).


Contacte:
 antropologiaimes@gmail.com // www.elriu.cat 

Les dades del llibre 
Edita: Centre d’Art i Natura // Col·lecció: La Llosera // Direcció i coordinació de l’edició: Lluís Llobet // Disseny gràfic: Lluís Sabadell Artiga + Oriol Piferrer // Fotografia de la coberta: Felipe Valladares // Impressió: El Tinter // ISBN: 978-84-96779-88-4
Article del Josep Santesmases al suplement CULTURA del Punt Avui del divendres 2 de maig de 2013.

Entrevistes
Maneres de viure (La Xarxa) http://programes.laxarxa.com/audio/72540
La Nit dels Ignorants (Catalunya Ràdio)  www.catradio.cat/audio/742097/La-nit-dels-ignorants-20-2a-hora (minut 21)
Ràdio La Seu d’Urgell
Ràdio Matadepera
Ràdio Cubelles
Ràdio Premià de Mar
Ràdio Sarrià de Ter
Alcover Ràdio
Sants Ràdio
Ràdio Sallent
Ona la Torre

Presentacions realitzades
Farrera del Pallars (30-III-2013)
Barcelona (28-IV-2013, BioCultura)
Altafulla (17-V-2013, Biblioteca Municipal)
Roda de Berà (23-V-2013, Biblioteca Municipal)
Torredembarra (28-V-2013, a l'Auca Taverna)
Sapeira (10 d'agost, a l'Estudi)
Vaquèira (16 d'agost, al BB*ART)
Farrera del Pallars (17 d'agost, al CAN)
Esquerra de l'Eixample (1-X-2013, Llibreria Horitzons)
Esterri d'Àneu (2-XI-2013, Ecomuseu)
Tírvia (7-XII-2013, al Forn Vell)
Sort (21-XII-13, a la Biblioteca)
Banyeres del Penedès (4-III-2014, Centre Cívic Ernest Lluch)







Roda de Berà. Biblioteca Municipal. 23-V-2013. La M. Fe es va encarregar de presentar el llibre. Vaig gaudir d'allò més. Vaig saludar a tots als amics de Roda i vaig conèixer a la Rosa i al Pere, fills de Gerri de la Sal i instal·lats al litoral des de fa molts anys. (La fotografia és del Llorenç)


Farrera del Pallars
Torredembarra. Vam passar una bona estona, vam compartir tertúlia i vam conèixer l'experiència de vàries famílies torrenques amb arrels al Pirineu. L'acte va estar organitzat pel Centre d'Estudis Sinibald de Mas. L'Albert Bonet, el seu president, va obrir l'acte amb unes reflexions sobre la importància de la recerca local. Després vaig explicar per damunt al llibre, aturant-me amb el màking off. El Josep, la Marina, la Teresa, la Raquel, l'Àngels, la Maria Rosa i el Saül, entre d'altres, van amenitzar una interessant tertúlia sobre les fires, els festejos, els animals i tantes altres coses. La foto és de l'Àlex. Molt agraït!
Esterri d'Àneu

Vaquèira

Sapeira

El diumenge 7 de juliol de 2013 vaig estar a la "Primera pedra", a Rac 1


SurtdeCasa.cat













Tírvia

Etnologia.cat, agost de 2013
Al Pèsol Negre (http://issuu.com/el-pesol-negre/docs/62/19?e=0/5285167), publicació periòdica i llibertària de l'Alt Llobregat i Cardener, hi podeu trobar una ressenya del Riu de les dones (pàgina 19).

Al Plecs d'Història Local, juliol de 2013














El Centre de Documentació de l'Institut Català de les Dones recomanava el juliol del 2014 el llibre "El riu de les dones".

BAIXGAIA.CAT, maig de 2013.

Roda de Berà

Roda de Berà

Altafulla

Més Tarragona

La Plaça del Pou


Mandongo.cat, agost de 2013

Viure als Pirineus, agost de 2013

Llavorsí, agost de 2013

Sort, desembre de 2013

Barcelona, octubre de 2013

Al 80grams.blogspot.com, juliol de 2013

L'Helena és directora de redacció de la revista musical Enderrock. Ha descobert el llibre El riu de les dones arran de la seva estada al CAN de Farrera. Resulta que va pujar al Pallars pel rodatge del documental "Bikimel D.O. La construcció d’una veu". Espero que us agradin les seves reflexions!

Deixeu-me que us expliqui que la Bikimel també va guanyar una beca CAN, com jo. La seva, però, era la de creació. Ara ha sortit al carrer el disc inspirat amb Farrera i tot el seu entorn. Una petita joia. Us el recomano!

Presentació del llibre El riu de les dones, converses amb les padrines del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Col·labora: Col·lectiu de Dones "El Farcell". Organitza: Centre Cívic Ernest Lluch Banyeres del Penedès. Dimarts, 4 de març de 2014 a les 19h. A la biblioteca del Centre Cívic Ernest Lluch de Banyeres del Penedès. Mireu el SurtdeCasa.cat.


Presentació del riu de les dones el 4-III-2014 al Centre Cívic Ernest Lluch de Banyeres del Penedès. "A la taula m'han acompanyat l'alcaldessa, la Núria Figueras, i la regidora Joana Josepa Fernández. He tingut l'ocasió de parlar amb la Conxita, el Siscu, la Manoli -que s'ha encarregat que no faltés de res-, el Josep, la Lourdes i altres veïnes amb ganes de compartir anècdotes i bon humor. M'emporto un bon record cap a casa. Tornaré! Moltes gràcies!"


www.revistacaramella.cat, gener de 2014

El Segre, 23-XII-13.



I Concurs Instagram del Parc Natural de l'Alt Pirineu (2014)


Entrades populars

EL PESSEBRE VIVENT DE LA POBLA DE MONTORNÈS

EL COMÚ

CRISIS I COOPERATIVISME

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

El Cafè de Dalt: 156 anys d’història torrenca

Una idea per l’Ordenança General de Subvencions que vol elaborar l’Ajuntament de Torredembarra

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

23 de NOVEMBRE: 100 ANYS DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE FIGUEROLA DEL CAMP

LES ÀNIMES DE TAMARIT

MIQUEL MESTRE AVINYÓ