EL COMÚ

Aquest text en format opinió el vaig enviar fa uns dies al butlletí de l'Alternativa:
EL COMÚ
Des de fa un parell d'anys es parla molt del concepte de "comú". Jo vaig topar amb ell llegint Un món comú de la filòsofa Marina Garcés (www.marinagarces.com) i em va semblar interessant.. Ara ens ha caigut a les mans un llibre ben curiós sobre l'antic poder popular i els béns comunals representats per institucions com la universitas, les terres comunals, els forns, el Consell General de la vall d'Àneu, les confraries, les parròquies com a punt de trobada del veïnat, etc. El llibre es titula El comú català i l'ha escrit un dels fills del Rafael Algarra, el David (www.elcomu.cat). Serà un plaer escoltar-lo el proper 7 de gener a les 19h, a l'Auca, a l'acte de presentació del treball de recerca que ha realitzat aquests darrers anys. El Centre d'Estudis Sinibald de Mas s'encarrega de l'organització de l'acte (www.sinibald.cat).

-----

Ahir vaig enviar aquest text per al Cel Obert:
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "EL COMÚ CATALÀ"
El proper 7 de gener a les set del vespre es presentarà a l'Auca Taverna (plaça de la Vila-Torredembarra) el llibre "El comú català" de David Algarra, editat per Potlatch. Es tracta d'un treball de recerca sobre l'antic poder popular, els béns comunals i els mecanismes de reciprocitat i redistribució. El llibre recull les experiències de les universitas, les terres comunals, els forns, els molins, el tornajornal, les servituds de pas, els treballs col·lectius, les confraries, les parròquies com a punt de trobada del veïnat, etc. L'acte està organitzat pel Centre d'Estudis Sinibald de Mas i serà presentat pel Jordi Suñé.

----

Avui he enviat aquesta nota a tot de publicacions periòdiques relacionades amb els llibres.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "EL COMÚ CATALÀ"
El proper 7 de gener de 2016 a les set del vespre es presentarà a l'Auca Taverna (plaça de la Vila-Torredembarra) el llibre "El comú català" de David Algarra, editat per Potlatch. Es tracta d'un treball de recerca sobre l'antic poder popular, els béns comunals i els mecanismes de reciprocitat i redistribució. El llibre recull les experiències de les universitas, les terres comunals, els forns, els molins, el tornajornal, les servituds de pas, els treballs col·lectius, les confraries, les parròquies com a punt de trobada del veïnat, el sometent, els tocs de campanes informant, etc. L'acte està organitzat pel Centre d'Estudis Sinibald de Mas i serà presentat per l'antropòleg Jordi Suñé.
+info: www.elcomu.cat


-----
-----------------
-------

Avui he enviat aquest text a Ona la Torre:

EL COMÚ CATALÀ

Des de fa un parell d'anys es parla molt del concepte de "comú".
Jo vaig topar amb ell llegint Un món comú de la filòsofa Marina Garcés (www.marinagarces.com) i em va semblar interessant.

Ara ens ha caigut a les mans un llibre ben curiós sobre l'antic poder popular, els béns comunals i els mecanismes de reciprocitat i redistribució.

El llibre recull les experiències de les universitas, les terres comunals, els forns, els molins, el tornajornal, les servituds de pas, els treballs col·lectius, les confraries, les parròquies com a punt de trobada del veïnat, el sometent, els tocs de campanes informant, etc.

El llibre es titula El comú català i l'ha escrit un dels fills del Rafael Algarra, el David (www.elcomu.cat).

Ha estat editat per Potlatch.

Serà un plaer escoltar-lo el proper 7 de gener a les 19h, a l'Auca (plaça de la Vila-Torredembarra), a l'acte de presentació del treball de recerca que ha realitzat aquests darrers anys.

El Centre d'Estudis Sinibald de Mas s'encarrega de l'organització de l'acte (www.sinibald.cat) i serà presentat per un servidor.

El comú català és un treball de recerca diacrònic molt interessant.

  • És didàctic.
  • L’autor empra una llengua rica que ajuda entendre molts conceptes que utilitzem en l’actualitat però que provenen de la nostra història (servituds, sometent, etc.).
  • És ple d’exemples d’arreu de la geografia catalana.
  • Trenca tòpics historiogràfics (l’època medieval com a sinònim de foscor; carlisme vinculat únicament als partidaris dels privilegis de l’antic règim; etc).
  • És ple d’experiències que ens poden fer reflexionar sobre l’actualitat: 
    • Els ajuntaments medievals (amb representants dels tres braços) versus els ajuntaments de Felip V (controlats per les oligarquies).
    • El deute privat dels poderosos (provocat per les guerres) es pagava endeutant els ajuntaments (que a la vegada s’havien de vendre els béns comunals)...
+info: www.elcomu.cat


UNA IMATGE DE LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL DAVID ALGARRA "EL COMÚ CATALÀ"

Comentaris

Entrades populars

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

QUARTA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL BAIX GAIÀ AL SEGLE XX"

CREIXELL FA MEMÒRIA

LES FESTES MAJORS DE CREIXELL DEL 1902, 1927 I 1928

CREIXELL, 1822

OLI DE CA L'AURÈLIA

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

CD DE JULIVERT: A TAMARIT!