VIDA LENTA


Recuperar el temps per a un mateix, fer les coses a poc a poc, gaudir del procés, del camí. És una proposta que ens arriba del moviment slow que, organitzats a nivell internacional, ens proposa deixar de córrer cap enlloc. Educar lentament, estimar sense fugir, menjar recuperant la cuina de sempre, llegir subratllant els llibres, etc. Donar-se temps, ser ric en temps. Deixar estar les coses efímeres, que mirades en perspectiva tampoc són tan importants. I no cal passar comptes. Que el cos i el desig siguin el rellotge. I aturar-se on vulguem. I gaudir del repòs després de l’activitat física lenta, i de l’aigua fresca.

L’escriptor catalanomexicà Jordi Soler reflexiona al seu llibre El mapa secreto del bosque (Debate, 2019) sobre com omplim el temps de lleure amb viatges o sèries de televisió. Soler proposa tornar al sentit antic d’oci que tenia a veure amb el repòs, la reflexió i l’estar amb un mateix. Convé anar a l’altra punta del món cada cop que tenim uns dies de festa? El nostre centre ha de ser la llar i a partir d’aquí, passejades de mida humana. Això és el que ell proposa. l bicicleta “aúna meditación y movimiento; curiosidad y velocidad; atención plena y guardabarros”, com escriu Ben Irvine al llibre Einstein y el arte de montar en bicicleta.[1] Una belocitat humana, lenta, que ens permet gaudir del camí.

Amb la velocitat que circulem en cotxe no ens adonem dels detalls: un arbre espectacular, una casa singular, una pintada reivindicativa, els cartells que anuncien la festa major del poble del costat, etc. No ens cal gaire equipatge, un polsim d’alegria, dos pams de valentia i un cabàs d’ànims. Amb una mirada sabem que tenim el vehicle a punt. La cadència de la pedalada és efectiva quan és constant i remet directament a una serenitat de l’ànima que els ciclistes desitgem cada dia.

I fer curses on guanyen els que arriben últims, sense posar els peus a terra. Del 1946 al 1953 el Giro d’Itàlia va premiar l’últim classificat cosa que va provocar distorsions previsibles. Molt corredors van perdre temps expressament, arribant a fer trampes, com amagar-se sota un pont.

Anar en bici ens recorda que no tenim pressa. Les cames donen pel que donen. Si et cal arribar abans, has d’anticipar la sortida. I ens aturem on vulguem. I gaudim de les vistes, de l’ombra de l’arbre, de la nostra llibreta de notes, del llibre que portem a la bossa, del glop d’aigua, de la conversa amb altres ciclistes.

Comentaris

Entrades populars

EL COMÚ

CRISIS I COOPERATIVISME

El Cafè de Dalt: 156 anys d’història torrenca

23 de NOVEMBRE: 100 ANYS DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE FIGUEROLA DEL CAMP

LES ÀNIMES DE TAMARIT

El Montmell

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

Una idea per l’Ordenança General de Subvencions que vol elaborar l’Ajuntament de Torredembarra

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra