NOU LLIBRE! DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ


Presentacions
4 d'abril: Torredembarra
6 de maig:  Salomó
16 de maig: El Catllar, 19h

El 4 d'abril vaig presentar un nou llibre, un recull de deu articles, alguns d'inèdits i d'altres ja publicats en revistes. Aquests darrers els he actualitzat amb noves fonts d'informació i amb conclusions que canvien algunes de les meves tesis inicials sobre aquests temes.

Deu històries del Baix Gaià. Deu capítols. Deu articles. Festes majors, grallers, corals, professions, lliurepensadors, republicans, catalanistes, associacions, cooperatives, Cuba, El Marroc, Salvem el Gaià. I més. Deu recerques per conèixer una mica més la nostra comarca.

L'acte va ser organitzat pel Centre d'Estudis Sinibald de Mas i conduït per Joaquim Nolla 
als 4 Panxos, a la taverna de l'Albert, a Torredembarra, al carrer Nou, al carrer Antoni Roig.


10 RETALLS
de Baix Gaià

2024 / Introducció
1868 / Els inicis del republicanisme
1869 / Lliurepensadors
1870 / La festa major de la Nou de Gaià
1880 / Els primers catalanistes
1898 / Qui va morir a la guerra de Cuba?
1900 / Qui va matar Pau Solé Mensa?
1921 / La Guerra del Rif
1921 / Els Pomells de Joventut
1994 / Salvem el Gaià. Una crònica de la lluita pel cabal ecològic
2021 / El Baix Gaià. Un territori que es reivindica




10 històries del Baix Gaià

El proper 4 d’abril de 2024, a les set del vespre, Jordi Suñé presenta el seu nou llibre 10 retalls de Baix Gaià. Es tracta d’un treball que recull deu articles de temes diversos sobre el passat més recent dels pobles del Baix Gaià. Alguns d’aquests escrits havien estat publicats en revistes de caire local i s’han actualitzat amb noves recerques. Altres capítols són inèdits.  

Suñé és mestre, músic i ha escrit una quinzena de llibres d’història i d’etnografia, sobretot dels pobles de la rodalia del Baix Gaià. Els seus darrers treballs són Vots de poble. Tradicions, ermites, creences i festes populars al Baix Gaià, publicat per Ganzell el 2021, i Creixell fa memòria, editat per l’Ajuntament de Creixell el 2022.

Suñé ens proposa ara deu històries per descobrir el Baix Gaià. Preparem un llapis de color per subratllar, el llibre i unes sabates còmodes per caminar pel passat més proper d’aquest tros de món. Passarem per cooperatives, antics centres republicans, societats recreatives vinculades al catalanisme conservador, parròquies, espais amagats, anirem a Cuba i al Marroc, a la festa major de la Nou de Gaià i farem un cafè amb Josep Maria Folch i Torres. Retrobarem al Noi del Sucre fent un míting al Sabó i ens reunirem amb els lliurepensadors de finals del segle XIX. Ens aproparem al riu i llegirem diaris en paper. Veurem arribar el tren de Barcelona, fumejant i portant notícies de la capital.

L’acte, organitzat pel Centre d’Estudis Sinibald de Mas, tindrà lloc als 4 Panxos, la taverna de l’Albert Vilaseca, al carrer Antoni Roig, 45, a Torredembarra. La presentació serà conduïda per l’arxiver Joaquim Nolla a manera de conversa amb l’autor. 

www.elriu.cat

contacte amb l’autor 66024331set










Comentaris

Entrades populars

GIRA JULIVERT 2024!

CRISIS I COOPERATIVISME

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

LA PAGESIA A TORREDEMBARRA