26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

1. BOSC DE LA MARQUESA
Aquesta sortida és espectacular. Es pot fer amb variacions. Jo mai la faig igual. Si la feu circular, podeu anar a tonar resseguint la costa i fer la volta pel camí que passar per Mas d'en Grimau. Són sis o set quilòmetres. Un parell d'horetes a ritme tranquil. Val la pena badar i veure les formes de la natura, les platges naturals i les restes de l'aprofitament humà de la zona.

2. PLATJA DELS MUNTANYANS (GR 92)
3. EL PIC DE LA MOLA


(El vídeo l'ha fet el Sergi Clofent)
3h, 12 km, circular, força desnivell, a pas tranquil però sense parar gaire. Estacionem a prop de Mas Mercadé. Abans d'arribar a Mas Gibert pugem amunt cap el pic de la Mola. Una vegada allà ens dirigim cap a Bonastre. En arribar a la urbanització de la Font de la Gavatxa agafem el GR que porta a la Pobla de Montornès. Abans, trobem el cotxe. Hem comprat l'Ara a Creixell, en recollir a l'expedició.

4. CAMÍ DE SANT JAUME (GR 172)
5. DESEMBOCADURA DEL GAIÀ
La desembocadura del Gaià permet sortides ben curtes en família. Jo l'he fet més llarga. He sortit del Canyadell, he travessat la platja, he fet la volta circular per la desembocadura, passant per la Plana del Vinyet, l'Hort de la Sínia i els càmpings. En tornar, he mirat de seguir camins alternatius. He anat a parar a l'estació de tren pel camí del Vinyet, vermut a Altafulla, vila romana dels Munts i Canyadell. Total tres hores a peu (vermut inclòs).

7. EL MÈDOL



Per arribar a la pedrera romana del Mèdol, jo vaig estacionar el meu cotxe a prop de la rotonda de la Móra. D'allí, seguint les indicacions, vaig resseguir el camí que va paral·lel a l'autopista. En arribar a l'entrada a la nova ruta del Mèdol, cal anar resseguint els diferents miradors que hi ha instal·lats. Aquests miradors disposen de mapes que ajuden a entendre el paisatge. La ruta acaba sent més o menys circular i jo la vaig fer amb una hora a pas de turista.

8. TORREDEMBARRA-ALTAFULLA-ELS MUNTS
Aquesta és una ruta que comença a la Sínia de la Vila, resseguint els "4 camins" fins a Altafulla. Del nucli antic cal baixar fins a la platja i continuar per la costa fins al Canyadell. D'allí anirem a buscar el camí dels Munts i entrarem al nucli antic pel Portal de la Bassa. Aquesta circular la faig amb una hora i quart a pas valent.

9. EL CAMÍ DE LA RASA
Aquesta ruta és ben agradable. Mitja hora a pas de badoc. Se surt de l'aparcament del carrer Mañé i Flaquer, a Torredembarra. En un dels seus extrems, travessant l'enllaç a la carretera, comença un camí que va fins a la Rasa. Caminant entre sínies podeu anar mirant enrere per gaudir d'una imatge rural de la vila. Quan arribeu a la rasa que separa el terme amb Altafulla, resseguiu-la en direcció al mar. No sempre la rasa està neta de malesa. Si teniu la sort de trobar-la en bon estat descobrireu marges i una curisoa caseta, amb cisterna a la seva base, i trossos d'empedrat al terra. Per tornar, de manera circular, cal agafar el camí que trobareu resseguint la rasa que va a parar a l'avinguda Catalunya, passant per cal Ratxet.

10. LA COVA DE L'ENCANTAMENT






Aquesta ruta és circular. 3 hores de camí a pas tranquil, comprant pa i l'Ara a Altafulla. i xerrant amb gent que ens anem trobant de la rodalia. No és apta per dur canalla. Sortim de la plaça del Castell de Torredembarra i anem cap als Munts. D'allí resseguim el litoral fins a la desembocadura del riu Gaià. Donant l'esquena al mar, caminem cap a l'interior pel camí de la dreta, en paral·lel al riu. Passat Ferran, en arribar a la variant, el camí es perd. L'aigua que baixa pel riu ha fet desaparèrixer la llera seca. Reculem una mica i pugem pel dret per les muntanyes de darrere Sant Antoni, en paral·lel sempre a la variant. Arribem a les rotondes famoses que fem servir ara per entrar a la Torre amb cotxe. Nosaltres ens desviem per anar a cercar l'antic camí de la Riera que ens portarà fins a la sínia de la vila. Aquest tram de muntanya no està senyalitzat. Porteu el google maps i el mapa del Piolet del Baix Gaià o el que donen al Patronat de Turisme de Torredembarra on apareix part de la rodalia. 

11. FERRAN
                              

(Aquestes dues fotos són del Sergi Clofent)
Aquesta ruta circular és una variant de l'anterior. Dues hores parant a fer fotos i a comprar l'Ara. 10 km. Sortim de la plaça del Castell i anem als Munts. D'allí travessem el litoral fins la desembocadura del riu Gaià. Pugem fins a l'alçada de Ferran i entrem a Altafulla. Anem a buscar el camí que surt del camp de futbol que ens portarà fins la Sínia de la Vila.

12. MAS LA CASERA I COLL DE CREUS






Ruta circular que passa per llocs bonics del nostre entorn rural i també per llocs degradats que fan llàstima de veure. 90 minuts a pas valent. Uns 6 quilòmetres. Sortim de la plaça del Castell de Torredembarra. Agafem el camí de la Riera. Arribem a les rotondes tristament famoses, mig abandonades, símbol de la deixadesa de l'Estat cap a aquest tros de món i de la dilapidació dels diners públics en coses que no es veuen en lloc, que regulen el trànsit per entrar a la Torre. Anem a cercar el pas per sota de l'autopista i resseguim aquesta via en paral·lel passant pel costat de la Casera. Travessem la carretera de la Riera i agafem el camí del Pas del Maniquillo. Anem una estona en paral·lel al costat de la futura via verda del Baix Gaià. Arribem al Coll de Creus i tornem pel camí del Partió i el camí de Montornès.

13. LA NOU DE GAIÀ







Tres hores a pas valent. Uns sis quilòmetres. Circular des de la plaça del Castell de Torredembarra. Camí de la Riera. Camí d'en Torrel. Camí de la Nou. I tornem per Mas d'en Boada. D'allà anem rectes cap el Pas del Maniquillo, Camí del Partió i Camí de Montornès.

14. VESPELLA DE GAIÀ
Visita a Sant Miquel. Mitja hora a pas de diumenge. Estacionem a l'aparcament de l'avinguda del Pi, prop de cal Canuto. Pugem fins a l'església. Hi veiem obres d'art contemporani, una bassa, forats a la muntanya que van intentar ser refugis de la Guerra Civil, la creu amb una llàgrima que esn recorden els joves enterrats a la fossa comuna víctimes de la darrera guerra, restes de les cases del que antigament era un poble situat a redòs del castell medieval, vistes a la zona rural de secà del Baix Gaià, la Nou de Gaià, el Castellot, etc. Ens enfilem a la part superior de la muntanya i ens imaginem que som dins del castell. En baixar, a mig camí seguim una pista que dona mitja volta a la muntanya. Ens topem amb unes cases i l'avinguda que ens porta al cotxe.






15. LA NOU DE GAIÀ
Ruta circular. Dues hores i quart a pas valent. Uns 8 km. Sortim de la Nou en direcció a Mas d'en Boada després de comprar una mica de vi. Passem per cal Marxant i l'Ermita de Montornès. Anem cap al Coll de Creus. Pel Pas del Maniquillo entrem a Brises del Mar i anem a buscar el camí de la Nou que ve de la Casera.







16. RODA DE BERÀ
Roda de Berà amaga secrets de poble ben bonics al seu nucli antic. A la manera de Torredembarra, Roda ha crescut molt els darrers anys, cosa que ha provocat que part del seu patrimoni es perdés. De totes maneres, amb una passejada de mitja hora a pas de diumenge pel seu nucli ens permetra conèixer el pas a nivell, la parròquia, el carrer de l'Església, cal Guivernau, les Monges, el Casino Municipal, la plaça dels Pins, la Biblioteca, etc. 

17. CREIXELL-RODA DE BERÀ-MAS GIBERT-MAS MERCADÉ
12 km, 3 hores de pas tranquil i un tram de carretera comarcal. Si encara teniu ganes de gaudir d'aquesta ruta, aquí teniu: A Creixell esmorzem, comprem l'Ara, pa, coca de verdures i verdura, tot al nucli antic. Deixem part de la compra al cotxe i comencem. Camí cap a Roda, carretera de Bonastre fins passar per sota el tren de l'AVE. Camí cap a Mas Gibert. Aquest tram està molt ben senyalitzat i net. A partir de Mas Gibert els boscos cada cop estan més bruts. A partir de Mas Mercadé ja és un escàndol. No tornem pel la Coma sinó per la barraca del Sardina. (Mireu el mapa de Piolet o el de Torredembarra i la rodalia distribuït a l'oficina de turisme d'aquest municipi -passeig Rafael Campalans, pels matins d'entre setmana-).




18. LA CRESTA (entre Mas Gibert i el Mas de la Trunyella)
Circular, 8,5 km, dues hores i quart a pas tranquil, fent fotos. Deixem el cotxe a Mas Mercadé i pugem cap a la Mola. Abans d'atacar el cim on hi ha la barraca de pedra seca de la foto torcem a l'esquerra seguint el caminet de la cresta. Ens dirigim fins la urbanització de la Flor de l'Ametller de la Pobla de Montornès. Un cop allà ens dirigim cap a Mas Mercadé. Vistes espectaculars.






19. LA POBLA DE MONTORNÈS
Ruta circular d'11 quilòtres. Jo l'he fet amb dues hores i mitja sense parar gaire. Sortim de la plaça del Castell de Torredembarra i agafem el camí de l'ermita de Montornès. Arribem a la Pobla pel Rafal i passem pel carrer Major. Esmorzem a la plaça. Tornem a la Torre pel camí que connecta amb Pobla Mar (llevant), passem per sota l'autopista i anem en paral·lel pel torrent de Gibert, passant a tocar de Mas d'en Secalló i de la depuradora. Arribem a la urbanització de Sadalla i anem cap el centre passant per l'hort del Mero, la Sínia del Turdiu, Clarà, Babilònia, el quiosc de la Paquita per comprar l'Ara i el nucli antic.

20. LA RIERA DE GAIÀ-EL CASTELLOT-FERRAN-ALTAFULLA-TORREDEMBARRA
Dues hores i mitja a pas continuat, només parant per fer algunes fotografies del Castellot. Circular. 10 quilòmetres. Algun dels trams travessa carretera i algun tros de camí passa per espais molt degradats (la cantera de Ferran). Sortim a les set del matí de la plaça del Castell de Torredembarra. Agafem el camí de la Riera que surt de la Sínia de la Vila. Arribem a la Riera al cap d'una hora. Hi ha trams mal senyalitzats. Cal que porteu el mapa del Piolet. D'allí caminem fins al castellot i gaudim del patrimoni (abandonat!!!) i de les vistes. Baixem en direcció la cantera i entrem a Ferran (el pas que hi ha per sota l'autopista a l'alçada del riu és ple de malesa i optem per la cantera-Ferran). Anem cap a Altafulla pel camí i agafem el camí cap a la Torre que comença al camp de futbol d'Altafulla.




21. EL CUCURULL
Circular. 6 km. Una hora i tres quarts. Força desnivell. Senyals verticals en estat irregular. Marques blaves a terra. Podeu emprar el mapa del Baix Gaià. Naltros fem servir el mapa de Piolet "Torredembarra, la Pobla de Montornès, Creixell, Roda de Berà". Comencem al carrer de la Font i al primer trencall cap a la dreta entrem al caminet que ressegueix les hortes i passa per sota del pont del tren Roda-Valls. Passat el Mas dels Molins comencem a enfilar-nos cap al dipòsit. El trencall que puja està mal senyalitzat. Quan arribem al Cucurull resseguim la cresta en direcció a Bonastre. Al Coll del Repàs trobem el camí que uneix Roda amb Bonastre. Tornem. 








22. RENAU-PERALTA
Ruta circular. Una hora i mitja. 10.000 passes. Uns 7 quilòmetres. Sortim de Peralta en direcció al Mirador de la Plana de Peralta. D'allí resseguim tota l'estona les indicacioons de la "ruta saludable". Anem baixant fins al torrent. Veurem l'Argilaga de lluny, vinyes i bosc. En arribar a la cruïlla del GR que uneix Renau i el Catllar enfilem el camí cap al poble. Travessarem el Torrent, bosc, garrofers, atmetllers, vinya, marges de pedra seca. En arribar a Renau, tornem a Peralta passant per l'ermita del Loreto. A Renau hi ha el Casal per prendre alguna cosa i restaurants. No hi ha quiosc per comprar l'Ara.






23. EL CATLLAR-ST RAMON-EMBASSAMENT-PARTIDA DE MAS DE BENET
Ruta circular. No arriba a hora i mitja. 10.000 passes. 7 km. Deixem el cotxe a la Torre d'en Guiu. Agafem el camí de l'esquerra que va en paral·lel al riu. Passem per la fàbrica, l'ermita de Sant Ramon (Centre d'Interpretació del riu Gaià) i arribem a l'encreuament que porta a l'embassament. Fins aquí hem seguit el GR (i el Camí de Sant Jaume) ben senyalitzat. Hem passat per un dels llocs bonics del Baix Gaià: una part del camí que unia el Catllar amb Valls conserva les marques de les rodes dels carros. En arribar a la cruïlla de camins que porten a l'embassament i a Renau girem a l'esquerra, cap a la partida del Mas de Pasqual, en direccó a l'estació de l'AVE. Al cap d'uns minuts torcem en direcció al Catllar, prop de Mas de Teret. Passem per sota l'AVE i l'antiga via de tren Roda-Reus i caminem cap el Bosc de la Farga i tornem al camí que ens porta a Sant Ramon. L'Ara el podeu comprar a la benzinera del Catllar. 









24. ARDENYA-COLL CANUT-MAS DE CLARÀ-CABANA DE QUERALT
Circular. Una hora 5 quilòmetres. Mala senyalització. Sortim d'Ardenya en direcció al Catllar, creuem el riu. Agafem el camí de Tarragona. Trenquem a la dreta i pugem la muntanya. Si teniu el mapa del Piolet a mà veureu que anem en direcció a l'antena, al Coll Canut. El camí es va fent gran i anem en direcció en mar per dalt la carena. Passem per Mas de Clarà i trobem el senyal que indica la direcció de la Riera. Baixem fins Ardenya travessant el riu pel mateix punt.



25. EL CATLLAR-ARDENYA
Circular. Dues hores i quart. L'Ara el podeu comprar a la benzinera. Compreu pa i coques de recapte al forn. Esmorzar a la cooperativa. Un deu. Uns set quilòmetres. Arribem a Ardenya per la Xaconera. Hem agafat el camí al capdamunt de l'eixample del Catllar. Abans d'arribar a Ardenya, pel camí de Tarragona, trobem el trencall que porta al Catllar per la Cativera. No està prou ben senyalitzat.

26. LA RIERA-ARDENYA
Circular. Una hora i mitja. Uns sis quilòmetres. Sortim de la Riera pel camí de Tarragona, fent la pujada "del Tibidabo". Quan som a la part alta, anem en direcció al Catllar, passant per la cabana de Queralt. Baixem a Ardenya i tornem pel camí de les hortes.

espai en construcció.

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

EL CARRER FREGINAL (TORREDEMBARRA)

La Pedra Alta de Can Ferrer

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

MÚSICA I BICICLETES

MIQUEL MESTRE AVINYÓ

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

SANT NICASI DEL CATLLAR