PLATAFORMA BAIX GAIÀ, 1999-2003

 

L'any 2021 es van aixecar les barreres dels peatges de l'AP7. Aquest fet no es deu a una mesura de gràcia pels beneficis obtinguts de manera obscena, ni a un rescat dels peatges per part de l'Estat, com va fer a Madrid fa pocs anys. La concessió, simplement, es va acabar -després d'anar-la allargant durant anys-. 

La Plataforma Baix Gaià (PBG) va protagonitzar una sèrie de protestes fa una vintena d'anys que van arribar a provocar certs canvis i que convé recordar. Els orígens de la PBG es remunten a finals de 1998 quan s'inicià la lluita per aconseguir la gratuïtat de l'Autopista A-7 als peatges del Vendrell i Tarragona (del Vendrell a Salou) per tal de disminuir el trànsit de la N-340, que llavors acumulava més de 300 morts en 5 anys.

La seva lluita es coordinà amb plataformes semblants, com la de la Mora o la de Boscos. Junts van pressionar a les administracions i van aconseguir una gratuïtat a mitges entre Torredembarra i Vila-seca.

En aquesta etapa la PBG va rebre més de 100 denúncies per demanar la gratuïtat de l´AP7.

La PBG reactivaria la seva activitat arran del traçat dissenyat per construir enllaços al Tren d’Alta Velocitat que pretenien trinxar el territori del Baix Gaià. De nou, la PBG va assolir alguns dels seus objectius.

Imatges de la campanya contra l'enllaç al TAV que havia d'esquarterar el Baix Gaià:

Imatges de la campanya per la gratuïtat de l'autopista:
Any 1999, la Riera de Gaià. Aquell dia es va fer una "JORNADA DE LLUITA al Baix Gaià", amb 4 talls de carretera simultanis.


La Vanguardia, 12-01-1999.

La Vanguardia, 08-02-1999.

La Vanguardia, 27-06-1999.

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

SEGONA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL RIU DE LES DONES"

24 de MARÇ: Cançons a la presentació del llibre de Julià Guillamon

GIRA JULIVERT 2023!

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

SOCIABILITAT POLÍTICA EN TEMPS DE LA II REPÚBLICA AL BAIX GAIÀ

JOSEBA LOINAZ + JOSE QUINTAS + JORDI SUÑÉ

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA