TROBADA DE BALL DE BASTONS

(Aquí teniu els textos que vaig llegir durant la Trobada de Ball de Bastons del passat dissabte 27 d'agost de 2016 a la plaça del Castell de Torredembarra)

Benvigudes i benviguts a la Trobada de Balls de Bastons celebrada en motiu del XX aniversari del Ball de Bastons de Torredembarra.
Aquesta Trobada és organitzada per l'Agrupació de Balls Populars de Torredembarra i compta amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra.

La Trobada ha començat a les set de la tarda a la plaça Mn Joaquim Boronat.

A continuació s’ha fet la cercavila fins a la plaça del Castell.

Ara mateix podrem gaudir dels balls de totes les colles aquí, a la plaça del Castell.

El ball de bastons és una dansa popular molt estesa a Europa i als pobles de la Mediterrània, amb característiques locals ben diverses.

A Catalunya hi ha més de 50 colles associades a la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya.

Comencem.

BALL DE BASTONS DE LA RIERA DE GAIÀ

La primera actuació del Ball de Bastons de la Riera va ser el 20 de juliol de 2002 per Sta Margarida.
El projecte de recuperació va anar a càrrec de l'Agrupació de Balls Populars de la Riera.

Per a fer realitat aquest projecte, van comptar amb l'ajut del Ball de Bastons de Torredembarra que els van ensenyar dos balls: la pavana i el patufet, que encara tenen al seu repertori.

Actualment, el Ball de Bastons de la Riera el formen dos grups, petits i joves. El grup d'adults està aturat amb la intenció d'activar-lo més endavant.

El ball l'acompanya un sol músic, un graller.
Actuen per St Jordi, la Festa Major d'Ardenya, per la Festa Major de la Riera i per Sta Creu, al setembre. També fan sortides a altres festes majors i intercanvis amb altres colles.

BALL DE BASTONS D’ALTAFULLA

L’actual Ball de Bastons d’Altafulla es va crear el 2003 amb la constitució de l’Associació de Balls Tradicionals d’Altafulla.

Altafulla ja havia tingut colla bastonera a principis del segle XX. Posteriorment, es va recuperar en dues ocasions més, el 1952 i el 1972.

La primera actuació de l’actual Ball de Bastons, amb els grups infantil i juvenil, va ser a l’abril de 2003, amb motiu de l'agermanament d'Altafulla i la localitat italiana de Roviano.

El grup dels benjamins, d’entre 4 i 6 anys, va ballar per primer cop el desembre de 2003, durant la cercavila organitzada per la diada del 30è aniversari dels Castellers d'Altafulla.

Finalment, el grup d’adults va començar el novembre del 2006 durant la Festa Major de Sant Martí.

El 2003 es van recuperar les danses que s’havien ballat anteriorment i amb el temps se n’han afegit de noves de creació pròpia i d’altres poblacions com l’Arboç i Vilanova

BALL DE BASTONS DE VILANOVA

El ball de bastons de Vilanova és molt antic. La primera notícia escrita d’aquest ball la trobem el 25 d'agost de 1771.

A Vilanova, que sapiguem no es va estroncar pràcticament mai l’actuació d’aquest ball per la festa major, excepte en comptades ocasions.

El ball bastons actual té nou coreografies diferents: La primera, la segona, la tercera, la bolangera, la boja, el corrandillo, la pavana, la Milana i el 4 de setembre.

Com veureu, els seus balls es caracteritzen per la força i la velocitat, com la resta de colles de la zona del Garraf.

Actualment hi ha quatre colles diferents de balls de bastons a Vilanova que compten amb uns 20 components cadascuna: la colla gran creada el 1977, la colla de dones del 1978, la Colla Jove del 1978 i la colla de les noies del 1986.

Totes les colles de Vilanova formen part de        l´Agrupació de Balls Populars de Vilanova.

BALL DE BASTONS DE TORREDEMBARRA
El Ball de Bastons és una de les danses més tradicionals de la nostra vila.

La notícia més antiga d’una actuació de Ball de Bastons a la Torre data del 1849 i va aparèixer al “Diario de Barcelona” en un article publicat per Joan Mañé i Flaquer, fill de Torredembarra.
L’any 1996 l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra va engegar la recuperació d’una colla pròpia de Ball de Bastons.

El ball torrenc es va configurar seguint la línia –tant coreogràfica com de vestuari- de les colles de bastoners penedesenques.
En un primer moment van rebre l’ajut del coreògraf tarragoní Jaume Guasch per tal de confeccionar les primeres coreografies del ball.

Les músiques del ball són composades bàsicament per membres dels grallers de la torre.
Fins la data d’avui, s’han creat una desena de balls: el Xotis, la Gallega, la Titaranya, la Rotllana, la Passada, la Creu, la Pallarufla, la Carrascu, la Tarantel·la, la Boja.

Els Balls van acompanyats de gralla i timbal.

(Aquests retalls els he escrit a partir de textos del David Morlà, l’Adrià Grandia i de les diferents colles de bastoners. Si hi trobeu algun error em podeu escriure a antropologiaimesARROBAgmail.com).

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

GIRA JULIVERT 2024!

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

CD DE JULIVERT: A TAMARIT!