SANT JAUME DE CREIXELL

La llegenda diu que era el segle XIII. Els musulmans atacaven Creixell però els seus veïns posaven la imatge de sant Jaume a l’entrada del poble i els sarraïns fugien. Déu ni do. Ho explicava J. Ambròs Porta Mercadé en un dels seus textos compilats al “Recull d’articles publicats sobre el patrimoni històric de Creixell. Selecció d’articles (1969-2011)”, publicat per Arola Editors el 2011.
L’església de Creixell està dedicada a Sant Jaume i també la festa major del 25 de juliol. Els goigs editats el 1952 comencen amb aquests quatre versos: “Sou Sant Jaume un alt exemple,/ i de Crist, ferm seguidor. / De Creixell, en son bell temple,/ sigueu sempre protector.” Ho he llegit a l’article de Josep Bargalló titulat “Els goigs i els balls: dues mostres de literatura popular religiosa a la rodalia del Baix Gaià” publicat als Estudis Altafullencs número 4 (1980, pàg. 7-39).
D’aquest sant s’expliquen altres llegendes d’origen medieval, arreu de la península, sobre la seva ajuda als cristians quan guerrejaven fent la seva reconquesta.

Per cert, a Valldecerves, a Querol, hi ha una petita capella romànica dedicada a sant Jaume. També al terme de Querol hi ha l’espectacular església de sant Jaume, bona representant del gòtic català del segle XIV. Les Gunyoles, a la Secuita, celebra la seva festa major per sant Jaume. Finalment, les parròquies d’Esblada i de Bràfim estan dedicades a sant Jaume. (la imatge de sant Jaume està extreta dels Goigs)

Jordi SUÑÉ, “Les llegendes del Gaià (12). Sant Jaume de Creixell", El Timbal, núm. 82, gener de 2016, pàg. 8.

Comentaris

Entrades populars

NI FOLLA (1993-1995)

TRONS A LA MÓRA, AIGUA A LA TORRE

CAGANT MELODIES (1995-1999)

EL DEUTE MUNICIPAL de TORREDEMBARRA, MÉS BAIX QUE MAI

Ermites, tradicions i devocions a la rodalia

ACTIVITATS MUSICALS PER INFANTS

LES CANÇONS DE TORREDEMBARRA

NO CUINO: UNA PROPOSTA CULTURAL I GASTRONÒMICA

CASA NOVA, NOU DISC DE TRES