SANT NICASI DEL CATLLAR

Al Catllar la parròquia està dedicada a sant Joan Baptista. Però sant Nicasi és també molt important en aquest poble. Sant Nicasi fou bisbe de Reims, al nord de França, i fou degollat pels vàndals el 467. És considerat un bon advocat contra la pesta. Al Catllar ja hi apareix en un retaule de sant Sebastià encarregat el 1497 al pintor tarragoní Joan Albiols. 

El 1687, hi hagué una plaga de llagostes a tot Catalunya. El Catllar va fer un vot de poble a Sant Nicasi per tal de salvar-se de la plaga que feia malbé els camps de conreu. El rector de la parròquia Joan Belart deixà escrit com va anar el procés d’elecció del sant salvador. Es convocà el consell de vila i es posaren dins un barret el nom de diferents sants. Sortí Nicasi, que ja protegia el Catllar contra la pesta. “Hom també feia constar amb admiració el lligam espiritual que els catllarencs tenien amb sant Nicasi. Hom explicava com en la vila de Catllar, del Camp i Archebisbat de Tarragona, de temps immemorial se donàs culto i veneració tots los anys ab solemne festa lo dia catorse de desembre al gloriós Sant Nicasi, bisbe i màrtir de Rems, en França, tenint-lo sempre per advocat contra la pestilència de la qual dihuen los vells de la vila haver-los librat per dos vegadas.” El Catllar féu un vot de poble en agraïment al sant i celebrava una gran festa cada 14 de desembre.

Curiosament, la plaga també afectà aquell any Torredembarra però el vot de poble triat va ser a sant Adrià i se celebra el 5 de setembre. 
Jordi Guasch, al seu llibre “El Culte a Santa Rosalia a Torredembarra (del segle XVII al XXI)” reeditat el 2016, recull un testimoni escrit de l’època que explica que les llagostes havien ocasionat “molt danÿ als fruits de la terra”, que es va desplegar el somatent local per matar-les i que, finalment, la invocació a sant Adrià va fer marxar la plaga.


Per cert, el 1809 entraren als pobles del Baix Gaià i els saquejaren amb gran violència. La pobresa s’estengué i la pesta arribà sense que res la pogués aturar. El 1812 moriren al Catllar, a causa de la pesta, 131 persones. De nou, els catllarencs invocaren a Nicasi per poder-se salvar. I ho van aconseguir. El nou vot de poble se celebraria l’11 d’octubre per diferenciar-lo de l’antic que es feia al desembre. La festa que organitza el poble cada any per aquestes dates és coneguda com “Sant Nicaset”.

Aquestes notes les he pogut escriure gràcies a la lectura del llibre de Manuel M. Fuentes “El Castell, Vila i Terme del Catllar” publicat el 1999 per l’Ajuntament del Catllar.

Comentaris

Entrades populars

LES CANÇONS DE TORREDEMBARRA

ACTIVITATS MUSICALS PER INFANTS

CAGANT MELODIES

Santa Creu de la Riera de Gaià

Ermites, tradicions i devocions a la rodalia

NO CUINO: UNA PROPOSTA CULTURAL I GASTRONÒMICA

LA GUERRA DEL FRANCÈS

CASA NOVA, NOU DISC DE TRES