REVIFANT LA LLUITA PEL GAIÀ

A mitjans de la dècada de 1990 es van unir les diferents entitats que estaven treballant al tram final del riu Gaià demanant el cabal ecològic. Aquesta iniciativa es va batejar amb el nom de Salvem el Gaià. Va ser una etapa plena d’il·lusió on es van desenvolupar actes informatius, reivindicatius i desenes de reunions per tal de cercar una solució al per al riu. Sens dubte, el fet que des de 1975 hi hagi una presa que deixi sense cabal el tram del Catllar fins a Tamarit és el principal escull per tal de tenir un riu viu. No cal dir que l’actual situació vulnera totes les normatives europees referents als rius. No cal dir que el Parlament de Catalunya ha aprovat el cabal ecològic. No cal dir que el Síndic de Greuges ha reclamat l’aplicació d’aquest cabal.
La lluita pel riu mai s’ha deixat ni mai s’ha donat per perduda. És per això, i després d’haver assistit al procés participatiu promogut per la Unitat de Participació de l’Agència Catalana de l’Aigua, després de veure el perill que el riu torni a ser oblidat i després de l’experiència del Big Jump, que diversos representants d’entitats ens vam trobar dissabte 4 d’agost per a revifar la lluita pel Gaià. Hi van ser presents persones de Renau, Altafulla, La Riera de Gaià, La Pobla de Montornès, Torredembarra, etc. Les entitats van ser diverses: Ecologistes en Acció, Iniciativa Rierenca, Alternativa Baix Gaià, Grup d’Amics Toni Achón, Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua, etc.
Tenim damunt la taula els futurs consells de conca i la proposta de la Xarxa de crear un fòrum participatiu permanent. Tenim la possibilitat de tirar endavant nous estudis que permetin conèixer la situació del riu. Tenim la marxa per les Terres del Gaià de cara al 29/30 de setembre. Tenim moltes idees més al cap que durant aquest curs desenvoluparem a fi i efecte que les diverses parts implicades seguin a negociar.
Per tot això convoquem una primera activitat de cara al 8 de setembre per tal de presentar la nova etapa de Salvem el Gaià, demanar el cabal ecològic i convocar a tothom la Marxa del 29/30 de setembre a la presa del Catllar.
Hèctor HERNÀNDEZ, Jordi SUÑÉ i més.
Agost de 2007

Comentaris

M. Antònia ha dit…
És encoratjador que retornin aigües que mai devien haver estat tan minses. L'esforç de molta gent hi és present com, a vegades, llegeixo als diaris de la comarca. Amunt!

Entrades populars

EL COMÚ

CRISIS I COOPERATIVISME

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

23 de NOVEMBRE: 100 ANYS DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE FIGUEROLA DEL CAMP

El Cafè de Dalt: 156 anys d’història torrenca

El Montmell

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

Una idea per l’Ordenança General de Subvencions que vol elaborar l’Ajuntament de Torredembarra

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra