LES FILOMENES

Per al DdT, núm. 192, febrer de 2014, pàg. 24.
Un llibre. El Centre d’Estudis Sinibald de Mas està repartint aquests dies entre els seus socis el catorzè Recull de Treballs. També el podreu trobar a les llibreries habituals. A la portada hi podem veure una espectacular fotografia aèria de Torredembarra en el moment de ser brutalment bombardejada per l’aviació franquista. Es coneix perfectament la trama urbana -la Torre i Baix a Mar- i la zona rural del terme –amb terrenys cultivats, casetes i masies, la via del tren i la carretera que llavors travessava, els camins, el litoral amb els muntanyans, la platja i el Roquer. Entre els articles podem destacar els dedicats a la Batalla de Torredembarra (1713), del Joaquim Nolla, a la poesia de la Dolors Miquel, escrit per la Montserrat Piqué, al teatre d’aficionats a la vila, de la Maria-Rosa Wennberg, a la construcció del ferrocarril a finals del segle XIX, del Lluís Català, al bloc de Baix a Mar, del Gabriel Comes, al xil·lògraf Antoni Gelabert, de la Núria Canyelles, a la ruta pel Gaià, del Txiki López, als horts ecològics, de l’Elisenda Forés, als Hortoneda, del Salvador J. Rovira, al ball parlat de Sant Roc de l’Argilaga, del Marc Dalmau, a la lleva del biberó d’Antoni Mercadé, i a l’Arxiu Municipal, de la Núria Canyelles. El volum de 272 pàgines és una aposta valenta per recollir la història de Torredembarra i dels pobles de la rodalia. Es tracta d’una iniciativa que cal agrair i que és fruit de l’esforç dels escriptors esmentats, d’una junta que sap trobar els recursos necessaris per tirar endavant una bona impressió i de centenars de veïns que donen suport a l’entitat a partir de les quotes anuals que paguen com a socis. Permeteu-me destacar un valor afegit a aquest llibre: la incorporació de nous autors al Recull de Treballs.

Un disc. Les Filomenes son un grup de dones que canten cançons picants acompanyades d’un acordió diatònic, una pandereta i un contrabaix. Entre elles hi trobem la Carme Plana de la Riera de Gaià. Ha estat una descoberta. El cant polifònic omple la major part del so del grup, cosa que és d’agrair i que produeix molta joia qui les escolta. Es presenten per fires i pobles amb un disc acabat de cuinar que ha comptat amb la col·laboració de la Núria Feliu. Estaria bé sentir-les per Santa Rosalia, no?

Cuba. En vaig parlar al DdT del novembre i del desembre. Diversos joves de la comarca van lluitar a la guerra de Cuba i molts d’ells moriren. La memòria oral de moltes famílies conserva històries dels rebesavis que explicaven batalletes vora el foc. Em truca la Neus Esmel, veïna nostra, nascuda a Ardenya. El sogre del seu oncle, el pagès Lluís Miracle i Llenas, nascut a la Pobla de Montornès i casat a Ardenya, va fer la guerra Cuba a finals del segle XIX. Tornà viu per explicar-ho. La seva dissort fou veure com, anys després, el seu fill i el seu gendre morien en una altra guerra, la del 1936. Josep Miracle i Prats de Camirlo i Joan Mercadé i Suñé de ca la Tenda moriren al front amb l’exèrcit repúblicà. La Neus Esmel recordaria anys després les aventures de Lluís Miracle escrivint una havanera.

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

CONFERÈNCIA SOBRE NUMEN MESTRE A PRATDIP

MÚSICA I BICICLETES

La Pedra Alta de Can Ferrer

JOSEBA LOINAZ + JORDI SUÑÉ

2021: TORREDEMBARRA SUPERA ELS 17.000 HABITANTS

EUSEBI MERCADER MERCADER