ANIVERSARIS



Aquest 2012 tenen lloc alguns aniversaris que convé destacar. Alguns d’ells es poden completar amb lectures ben interessants. Som-hi:
Ara fa 100 anys aconseguia l’alcaldia de Torredembarra Francisco Vidal Roig. De Vidal sabem que era fill de Joan Vidal Plana, que era “un pageset molt simpátich que vesteix sempre’l típich trajo dels pagesos del Camp de Tarragona ab sa barretina morada” i que no anava a missa perquè tenia “las ideas modernas”, segons publicava llavors La Veu de Catalunya. Sí, tal i com sospiteu, era republicà. Ara fa un segle els membres del Centre Republicà Democràtic Federal (CRDF), aquells que cap a l’any 1917 establirien el seu cafè i sala de ball al Sabó, van guanyar les eleccions municipals. Aquest col•lectiu s’havia fundat el 1890, tot i que anteriorment els republicans ja havien estat al capdavant del consistori. El 1902, però, iniciarien una hegemonia política que no perdrien fins el 1936. Si us interessa el tema us recomano el llibre La Torredembarra republicana i federal editat pel Patronat de Cultura el 2008. Llegint el mateix llibre descobrireu els detalls d’un altre aniversari: els 80 anys de la creació de la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya. Cal dir que el CRDF havia participat a la Conferència d’Esquerres del març de 1931 que va servir per crear ERC. Després aquest centre polític torrenc seguiria les passes del polític Marcel•lí Domingo i se’n distanciara. Fou llavors quan Joan Solé, Andreu Miracle, Josep Ciuró, Pere Papiol, Ramon Miracle, Francesc Roig i molts altres crearen oficialment la secció local d’ERC.
Enguany fa 90 anys de la creació de la UDT. Corrien els anys 20 del segle passat quan la Torre tenia dos clubs de futbol: el FC Mediterrà i la Unió Sportiva Torredembarra. El futbol era l’esport de moda. Esteve Huguet va ser el primer president de l’UDT i alguns dels primers jugadors van ser Francesc Guinovart, Baldomero Morros, Armand Gual, Jordi Borràs Eduard Fité i Josep Benítez. El primer partit documentat data del 17 de juny de 1922. L’any següent inauguraven el seu camp a la zona de l’Hort del Nap. El Mediterrà, per la seva banda, instal•là el seu terreny de joc a la Martineta. Si enguany Torredembarra puja a la primera catalana, a finals d’aquesta temporada, serà una bona manera de celebrar aquest aniversari. Els detalls els trobareu a 75 anys de futbol a Torredembarra (1922-1997) editat per l’Ajuntament el 1998.
El mes de maig té lloc el dinar de germanor dels 25 anys del Ball de Diables (balldediablesdetorredembarra@gmail.com). Els protagonistes dels inicis es retrobaran amb els actuals membres. Tenen un espai al Facebook on comparteixen fotografies i anècdotes de les desenes de sortides que han fet: Ares, Rossell, Villars, Cunit, Albacete, Falset, Carlet, Sitges, etc. Cal dir que Torredembarra també tenia diables al segle XIX. És per això que aquesta entitat forma part de la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya. Si voleu saber-ne més podeu llegir Ball de Diables de Torredembarra publicat l’any 1997 per la mateixa colla. Felicitats!

"Aniversaris", Diari de la Torre, núm. 171, abril de 2012.

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

JOSEBA LOINAZ + JORDI SUÑÉ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

EL COMÚ

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

EUSEBI MERCADER MERCADER