PREMSA ANTIGA (CICLISTA)


“Siempre que veo a un adulto en bicicleta

recupero la esperanza por la humanidad”.

H. G. Wells (1866-1946)

Soc un apassionat de la premsa en paper. M’encanten les noves tecnologies, les empro, comparteixo notícies a les xarxes i m’informo. Però el diari m’agrada llegir-lo imprès. I em crida l’atenció veure que al llarg de la història de la premsa escrita s’han fundat capçaleres dels temes més diversos: escacs, política, naturisme, espiritisme, religió, excursionisme, llengua, futbol, arquitectura... i ciclisme! Repassar les pàgines groguenques de les primeres publicacions periòdiques relacionades amb la bici és apassionant. En paral·lel al boom de les d’aquesta màquina, apareixen un munt de noves revistes que parlen d’aquest fenomen. He anat a cercar una capçalera qualsevol per veure de què parlaven. El Veloz era una publicació que va néixer a Reus el 1895. Capçaleres estrangeres. M’acompanyeu a l’hemeroteca? Anem a treure la pols a aquests diaris antics. Quins temes tractaven El Veloz a finals del segle XIX?

Desconeixem la vida d’aquesta publicació quinzenal però s’han conservat dos exemplars, el primer i el cinquè. Els dos van ser editats el 1895 a la capital del Baix Camp. Llegim el primer amb atenció. Hi ha una bona colla d’anuncis: bicicletes “Humber”, l’albarderia Jaume Ventura -mosquiteres, cadires coixins, guarnicions per a cotxes, carros i carruatges, maletins, carteres, sacs, objectes per a bicicletes, etc.-, fàbrica de licors Josep Bosch, fàbrica de xocolates Josep Erquicia, Pino i companyia -colliters, magatzemista, extractors de vins de xeres i de San Lúcar de Barrameda, Anuario del Comercio, de la Industria, de la Magistratura y de la Administración, Miguel Prim i companyia -amortitzacions-, Francisco Llaurador -pintor i dibuixant-, Gran Cafè de la plaça Prim, Fàbrica de pastes per a sopa Josep Voltes, basar de sastreria Josep Pujol i taller de rellotgeria Ramon Perpinyà.

Pel que fa als continguts, hi ha alguns articles breus d’opinió, com el d’E. Mata “Consideraciones sobre el ciclismo”, elogiant el gran progrés de les bicicletes en pocs anys. L. A. B. escriu sobre les virtuts del tàndem, desplegant un mostrari d’arguments masclistes i de control de la dona. Josep Ferré escriu sobre tauromàquia. C. escriu des de València posant el crit al cel per l’impost municipal sobre les bicicletes, seguint la iniciativa d’altres consistoris de l’Estat. Hi ha espai per a la poesia. Una la signa F. Gras y Elías, “La bicicleta es major”, i l’altraJosep Aladern d’Alcover “Caminá ó caure n’és son destí”. Hi ha un apartat d’il·lustracions on s’explica una breu història. Les notícies breus internacionals ens fan adonar del seguiment de les curses i dels esportistes de renom de l’època. La revista es feia ressò del malestar a França perquè el campionat del món s’havia de celebrar a Colònia, on coincidirien els actes de record de la Batalla de Sedan, guanyada en el seu moment pels Prussians i patida pels francesos. Michael s’havia imposat a Barden a París. Aquest jove de 15 anys havia guanyat les deu carrers on havia participat aquell 1895. La carrera Enghien-Beavais havia estat un èxit, havent participat 140 corredors. S’estava preparant el campionat d’Alsàcia i Lorena. El Veloz havia rebut la visita a la redacció de El ciclista de Barcelona, El Tàndem de València, la Revue Velocipèdique i l’Industrie Velocipédique de París, entre d’altres.

La passió per la bicicleta com a invent dona notícies com la polèmica troballa a França d’una antiga bicicleta que com a mínim feia 30 anys ja havia incorporat les noves millores que havien revolucionat l’enginy. També es recullen polèmiques locals, de defensors i detractors de la bici com el que protagonitzaven a Donosti les capçaleres El Fuerista i La voz de Guipuzkoa. Finalment hi ha un apartat de notes útils per als ciclistes on s’ensenya, per exemple, a treure l’òxid dels objectes niquelats. I també hi ha passatemps, és clar.

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

GIRA JULIVERT 2024!

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA