ALGUNES PROPOSTES PEL FOMENT DE LA LLENGUA CATALANA


La pandèmia provocada pel COVID 19 ha provocat un efecte inesperat en l'ús de la llengua catalana que, com tantes altres coses, posa de relleu crisis que ja teníem i que eren invisibles. La llengua catalana ha deixat d'usar-se en gran mesura entre els infants i joves. Les causes poden ser moltes i caldrà analitzar-les. Apuntem-ne algunes:

-Els mitjans audiovisuals que usem a través d'internet són majoritàriament en castellà.

-Les grans plataformes digitals on es visualitzen pel·lícules i  sèries estan en castellà.

-La presencialitat als centres educatius al llarg del 2020 es va reduir. 

-La Televisió de Catalunya no ha pogut oferir continguts de qualitat en català per infants i joves des de fa alguns anys, tret d'algunes sèries exitoses com Merlí. 

-L'associacionisme del país, autèntic motor de tantes coses, porta més d'un any confinat.

-El sistema judicial espanyol vol acabar amb la immersió lingüística a les escoles.

El 19,6% dels barcelonins de 15 a 29 anys parlen habitualment en català. A Catalunya els majors de 15 anys que parlen habitualment en aquesta llengua suposen el 36% de la població (Ara, 03-19-2021). Si els infants i joves no aprenen la llengua catalana un món es perdrà, una manera de viure. Mentre això no passi, aquesta generació deixarà de gaudir d'un tros de món que té el nom de les seves muntanyes, de les seves festes, de les seves tradicions, dels records, de la memòria dels avis, dels contes, etc. en català. Si aprenen la llengua, si se la fan seva, s'obren a un món. Suma, no resta. Sumar llengües, sumar móns. Sentir-se del lloc, sentir-se part, gaudir de les festes, estimar la terra també és això.

Per tot plegat, faig algunes propostes:

1.- Cal facilitar l'accés a la formació dels adults. Calen cursos de català a tots els barris, totes les associacions, sindicats, comunitats, centres religiosos, etc. Cal que les administracions públiques encapçalin una onada de formació sense precedents.

2. Calen convenis amb les entitats per tal que fomentin la llengua catalana en les seves activitats. Aquests convenis poden incloure formació, correcció de textos, etc.

3. Fem-ho fàcil i divertit als que ens visiten o vénen a viure aquí: a la restauració, el paper damunt del qual dinem, normalment amb el logotip de l'empresa, que sigui un petit diccionari amb el vocabulari bàsic, en tots els idiomes. A Euskadi ja ho fan. 

4. Campanya de publicitat. Creem una marca, una frase, una campanya que sigui a tot arreu: murals, cartells, pancartes, animant a tothom a donar corda al català.

5. Que els nous terballadors i treballadores dels serveis públics sàpiguen parlar també el català. 

Comentaris

Entrades populars

EL COMÚ

CRISIS I COOPERATIVISME

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

23 de NOVEMBRE: 100 ANYS DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE FIGUEROLA DEL CAMP

El Cafè de Dalt: 156 anys d’història torrenca

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

El Montmell

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

Una idea per l’Ordenança General de Subvencions que vol elaborar l’Ajuntament de Torredembarra

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra