PRIMERES PEDALADES

“Quan vaig endinsar-me a l’antropologia em vaig

adonar que es troba entre la filosofia i la literatura.

Era el meu lloc ideal.”

Marc Augé, Ara, 02-02-2019

 

Full en blanc. Nou projecte. Una il·lusió infinita. Sé què vull explicar però no sé per on començar. És el primer llibre que no sé per on començar. Jaume Cabré, llegint els seus Tres assaigs,[1] em dona la idea: m’hi he de llençar i anar descobrint. La bicicleta. Comencem a pedalar! Fa setmanes que m’hi vull posar però m’he reservat per un dia especial. Volia que fos un dia lliure, fora de casa. Bolígraf i llibreta. I ha arribat l’hora!

Aquest no és un llibre sobre ciclisme. Qui vulgui competició, grans carreres o migdiades d’estiu amb el Tour de França a la tele que canviï de canal. Som en un racó de món per compartir la passió per un dels grans invents de la humanitat. Serveix per desplaçar-nos pel món. És un enginy sostenible que no cal omplir de benzina i que és silenciós. Què sentim quan pedalem? Quins sentits es desperten quan circulem sobre dues rodes? Què va permetre la invenció de la bici? Per què va tardar tant la humanitat en inventar-la? La bicicleta serà el símbol de la revolució de les ciutats?

Ens interessa la vida lenta, la petjada ecològica, la possibilitat de circular sense fer soroll. Tenim ganes de reflexionar sobre com ens canvia la vida quan ens introduïm en el món de la bicicleta. Volem rumiar sobre la vida en general. La bicicleta pot ser una bona metàfora. La bicicleta permet experimentar la lentitud i la velocitat, l’esforç i el plaer, la fresca del matí i la calor de l’estiu, l’alegria del bon veïnatge i la solitud, el perill dels cotxes i els carrils alliberats a la ferralla amb motor, el gaudi del paisatge i la vista d’ocell dels llocs degradats de la ciutat, l’aire pur i la sensació de contaminació. El cos.

La bici no contamina, no fa soroll, és fàcil de mantenir, és relativament barata, per distàncies de fins a 8 quilòmetres és un vehicle ràpid, permet fer exercici físic i, per tant, és saludable. Anar amb bici activa els nostres sentits, ens permet badar amb llibertat, ens distancia de les cabòries del dia a dia, ens fa aixecar de la cadira i alimenta la curiositat pel nostre entorn, ens fa redescobrir-nos, ens fa prendre consciència del nostre present alliberar-nos del mòbil per una estona. La vida dalt d’una bicicleta té llums i ombres; això és la vida! Pedalem?[1] Jaume CABRÉ (2019): Tres assaigs. Barcelona: Edicions Proa.

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

SEGONA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL RIU DE LES DONES"

24 de MARÇ: Cançons a la presentació del llibre de Julià Guillamon

GIRA JULIVERT 2023!

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

SOCIABILITAT POLÍTICA EN TEMPS DE LA II REPÚBLICA AL BAIX GAIÀ

JOSEBA LOINAZ + JOSE QUINTAS + JORDI SUÑÉ

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA