EL BALL DEL SANT CRIST DE SALOMÓ

Aquesta és una llegenda que ha esdevingut un tret d’identitat d’un poble que la representa cada any i que ha aconseguit que sigui reconeguda com a Festa Tradicional d’Interès Nacional (1999). És un ball parlat hagiogràfic que posa en escena uns fets que barregen llegenda i història. El text més antic que es coneix data del 1843, tot i que és una còpia d’un document més antic.
Al segle XVI hi havia un mercader que es deia Josep Nin. Davant de la sequera i les males collites d’aquell any a Salamó va decidir marxar de la zona per comprar blat. Va viatjar fins a l’Alger, la capital de l’actual Algèria, a la Mediterrània. Mentre feia tractes amb un comerciant per tal de comprar un carregament de blat, va veure la imatge d’un sant Crist crucificat. Nin va voler endur-se la imatge. Però Mahomet, el mercader algerià, no volia. Nin va proposar comprar la imatge a canvi del pes de la imatge en plata. La idea fou ben rebuda. Però va passar un miracle. Quan només duien 30 monedes posades a la balança aquesta es va anivellar. En Mohamet no va acceptar el tracte perquè va pensar que Nin havia emprat la bruixeria. El conflicte es va resoldre a favor de Nin gràcies a la intervenció del soldà. El rei musulmà va demanar que es repetís l’operació i va succeir el mateix.
En un sol dia, Nin, el blat i la imatge arribaren a Altafulla. Feren nit a l’Ermita de la Sort de Torredembarra. L’endemà arribà a Salomó i la imatge fou instal·lada a l’església. Els seus miracles se succeïren i Salomó esdevingué un centre d’atracció de peregrins i devots. La romeria més antiga al Sant Crist de Salomó que es coneix és la realitzada el 1613 i va ser realitzada per la Congregació de la Sang de Tarragona per demanar la seva protecció davant d’una plaga d’erugues que estava afectant als camps de conreu. Es creà la Confraria del Sant Crist de Salomó. Els seus estatuts daten del 1691. Segurament aquesta entitat va ser l’encarregada de produir la literatura necessària per a la difusió i conservació de la veneració al Sant Crist. Entre el 1708 i el 1714 es va construir la capella en honor al sant Crist. De mitjans del segle XVIII són els goigs més antics que es té constància. Aquestes dades històriques ens les explica l’historiador Antoni Virgili a l’article “El Sant Crist de Salomó: De l’Alger a Altafulla, segles després. Recreació del desembarcament” (Estudis Altafullencs 37, 2013, pàg. 101-106).
(La imatge és del 1954 i està extreta d'aquest web).

Comentaris

Entrades populars

NI FOLLA (1993-1995)

TRONS A LA MÓRA, AIGUA A LA TORRE

CAGANT MELODIES (1995-1999)

EL DEUTE MUNICIPAL de TORREDEMBARRA, MÉS BAIX QUE MAI

Ermites, tradicions i devocions a la rodalia

ACTIVITATS MUSICALS PER INFANTS

LES CANÇONS DE TORREDEMBARRA

NO CUINO: UNA PROPOSTA CULTURAL I GASTRONÒMICA

CASA NOVA, NOU DISC DE TRES