20 anys repicant el Timbal

L’any 1994, després de l’estiu, naixia al Baix Gaià (BG) el Timbal, una publicació bimestral que faria de portaveu del Col·lectiu Independentista el Timbaler del Bruc al llarg dels seus 5 anys d’existència. Posteriorment, la revista continuaria mantenint la periodicitat i el sistema de subscripcions fins que a partir del 2005 surt dues vegades a l’any. El format de fanzine es va mantenir fins l’any 2000, amb unes sis fulles DIN-A4 doblegades que donaven peu a 24 pàgines. A partir de llavors, quasi tots els números sortirien en format revista, amb fulls DIN-A3 plegats per la meitat. Les temàtiques tractades han anat evolucionant des dels anys 90 fins ara però s’han mantingut aquells assumptes relacionats amb la política i la defensa del territori. En els primers exemplars destaquen les il·lustracions del Jordi Figueras, que s’enduia la maqueta a casa per omplir-lo d’acudits i dibuixos fets a mà. Actualment prenen molta importància les notícies relacionades amb les Terres del Gaià (TG) i la cultura.
Fem un repàs de les notícies i entrevistes més destacades de cada any. El 1994 va aparèixer una entrevista al Jaume Peig i començaven les cròniques de les activitats de l’entitat. El 1995, la campanya de solidaritat amb Bòsnia. El 1996 començaven a publicar-se les fitxes de flora i fauna del Baix Gaià i la secció de “Música al BG”. El 1997 es va celebrar el vintè aniversari de l’Assemblea Democràtica Torrenca i es va reproduir el butlletí satíric Lo Gaiter del BG aparegut a finals dels anys 80. El 1998, la destrossa de Cap Gros, l’abandonament de les sínies i les accions en contra del servei militar. El 1999, les convocatòries de la Plataforma Baix Gaià per la gratuïtat de l’autopista i el naixement de Salvem el Gaià. El 2000, el referèndum sobre el Deute Extern dels països empobrits, l’entrevista al Josep Plana, el projecte de passar un enllaç al TGV entre Torredembarra i Altafulla, l’arribada del primer Correllengua al BG i la campanya per salvar el Canyadell. El 2001, les errades de la construcció de la variant. El 2002, la primera edició del Gaià Folk, els incidents ocorreguts a la Festa Major de la Riera, la campanya per salvar el patrimoni històric de Roda de Berà i l’enderroc de cal Noi. El 2003, les accions en contra de la guerra d’Iraq, la rehabilitació de Mas de’n Plana a Vespella de Gaià, el naixement d’Ali Supay, la campanya per salvar el Gorg de Creixell, la recuperació de les bitlles catalanes al BG i l’entrevista a mossèn Josep Cabayol. El 2004, els sopars tertúlia a la Fonda de la Riera de Gaià i el projecte de construir Muntanyans II. El 2005, l’ampliació de les zones protegides a través de la Xarxa Natura 2000. El 2006, la Declaració de Querol a favor de les TG i la proposta de fer una via verda. El 2007, la proposta que el BG esdevingui una comarca reconeguda. El 2008, l’homenatge als republicans enterrats a les fosses comunes de Mas d’en Blanch (Vespella) i les primeres Jornades d’Estudi de les TG. El 2009, el Big Jump al Gaià i la creació del col·lectiu la Gaianada. El 2010, la primera Marxa per les TG, la inauguració de la rehabilitació del Castell del Catllar, l’homenatge al Xesco Boix 25+1 organitzat a la Traviesa i la signatura del cabal ecològic. El 2011, el cabal ecològic fet realitat. El 2012, el radar mòbil de Torredembarra, les campanyes contres les retallades, la recuperació del Torrent de Salomó, el robatori perpetrat pels bancs a través de les preferents i l’obertura del Casal Popular Cua Roja. El 2013, els acords de custòdia de finques, l’informe de Greenpeace sobre la destrucció del litoral i la Via Catalana. El 2014, la campanya per tal que no tanquin l’escola Mirades, l’acció de les diferents seccions locals de l’Assemblea Nacional de Catalunya i la creació de la PAH al BG.
Des del 2010 podeu trobar el Timbal a Internet (www.elriu.cat). De fet es llegeix molt més gràcies a la xarxa però no ens podem estar de treure uns quants exemplars en paper. Esperem que el gaudiu i que el feu repicar amb nosaltres sempre que volgueu.
Jordi

Comentaris

Entrades populars

4 d'ABRIL: NOU LLIBRE! DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

CRISIS I COOPERATIVISME

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

Estudis Altafullencs 41

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

LA GUERRA DE CUBA

LA VEU DEL POBLE