FOC A LA TORREDEMBARRA?


"Foc a la Torredembarra", Diari de la Torre, febrer de 2013, núm.180, pàg. 24.

Memòria oral. Les dites i les canterelles populars són plenes de sorpreses. Tots hem sentit alguna vegada allò de “Ferran tan tan, Tamarit tit tit, Altafulla mosquitalla i la Torre Flor del Camp”. De variants n’hi ha tantes com pobles d’origen. La qüestió era fer-se quedar bé i enfotre’s del poble veí. Les de la rodalia les va recollir i publicar Francesc Pi i Virgili l’any 1985 a l’article “La literatura oral al Baix Gaià”(Estudis Altafullencs número 9). El podeu trobar a internet.
Un dia, escoltant la ràdio, però, vaig escoltar un vers que no coneixia. I sí, posant al Google la frase en qüestió, referent a la Torre, vaig treure’n l’entrellat. Som-hi. El folklorista Joan Amades (1890-1959) va recollir a Mataró l’any 1922 una cançó de remar que va anomenant els pobles de la costa catalana fent sang i burla de tots plegats. Ara bé, el vers dedicat a Torredembarra és incendiari! Aquí teniu un petit fragment:
“A Altafulla són valents,
foc a la Torredembarra,
a Vilanova boters,
a Sitges en són gitanos,
a Castelldefels són grocs
i a Barcelona són dames.”
La memòria popular és rica i variada. Ho és tant que de la mateixa cançó o cantarella hi ha moltes versions. En el cas que tenim entre mans, també. Com a curiositat podeu trobar una versió  cantada per Carlos Ventura titulada “A la Cala són caleros” que té un aire de ranxera divertida.
Llibres. Canviant de tema, permeteu-me que us recomani el llibre que ha escrit el Ricard Ramon sobre els anys de la II República a la Riera de Gaià. Es tracta d’un treball molt ben escrit d’un municipi del Baix Gaià amb unes peculiaritats econòmiques i culturals que  van definir un recorregut històric una mica diferent a la resta de pobles de l’entorn. Per començar, la propietat de la terra estava molt repartida i quasi no hi havia rabassaires. Trobareu referències als centres recreatius de la Bombilla, l’Aliança i el Sindicat. L’ha publicat Cossetània. I el Centre d’Estudis Sinibald de Mas acaba de  treure al carrer el llibre Botiguers i comerciants setcentistes de Torredembarra del professor Salvador-J. Rovira i Gómez, cosa que suposa la dotzena monografia publicada per aquesta associació. Hi ha referències als torrencs que van marxar a fer les amèriques, al dret de duana per les mercaderies que arribaven de l’estranger  -des de l’entrada dels Borbons fins el 1761- i l’oposició creixent dels torrencs a emprar el forn senyorial, a finals del segle XVIII. Felicitats per la feina feta!
Productes de proximitat. Coneixeu l’etiqueta IGP? Són les sigles de la Indicació Geogràfica Protegida. La trobareu en productes agroalimentaris elaborats a Catalunya, en un lloc concret, i que responen a uns paràmetres de qualitat molt específics regulats per la Generalitat de Catalunya. He vist a Torredembarra un parell de productes fets a la vila que porten el logotip de l’IGP. Trobo que és una iniciativa molt lloable davant la competència agressiva i deslleial de molts productes de fora que no passen pels filtres legislatius i d’impostos a què són sotmesos els d’aquí. Davant les dificultats i l’economia neoliberal calen respostes i aquesta és una de possible. Espero que tinguin molt d’èxit. I parlant de productes de proximitat us recomano el llibre-CD “Les músiques de la festa major de Tàrrega” on ha col·laborat Espremulls (www.espremulls.cat), la cobla antiga del torrenc David Morlà i del rierenc Pau Plana, entre d’altres músics. Acabo! El 2 de febrer se celebra el dia mundial de les zones humides a la desembocadura del riu Gaià. La Sínia organitza un anellament d’ocells a partir de les 8 del matí (www.riugaia.cat). 

Entrades populars

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

BARRERA! ELS PEATGES DE GRESCA

EL COMÚ

GIRA JULIVERT 2025!

AÍN

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

LES ERMITES DEL BAIX GAIÀ

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

Pintant des de Torredembarra

EL PESSEBRE VIVENT DE LA POBLA DE MONTORNÈS