MOVIMENTS SOCIALS A LA PREMSA



"Moviments socials a la premsa", 25 aniversari. Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, Tarragona, Arola Editors, 2010, pàg. 219 i 220.
Espai web de la presentació.





Els moviments socials a la premsa

Cercant allò que no trobem a la memòria

La memòria oral ens aporta una informació qualitativa importantíssima on podem analitzar com es recorden les vivències i com s’ha recreat el passat, cercant el sentit i la continuïtat dels esdeveniments. La premsa ens pot aportar un punt de vista diferent, complementari. Sovint ens serveix per posar data als records, xifres a les votacions o noms i cognoms als protagonistes de fets que ja s’han oblidat. La premsa també ens serveix per veure com les diferents ideologies interpretaven la realitat, quines eren les seves lluites, les seves propostes, els seus èxits i les seves derrotes.

Pels qui ens ha interessat conèixer de quina manera es van organitzar els moviments populars per a fer més suportables les condicions socials de finals del segle XIX i del primer terç del segle XX o, fins i tot, per plantejar alternatives radicals al sistema establert, la premsa conservada a espais com la Biblioteca-Hemeroteca Municipal de Tarragona ha estat de gran ajuda. La varietat  de publicacions i la riquesa de moltes de les seves cròniques són molt importantíssimes. Precisament, la desaparició de molta documentació d’abans de la Guerra Civil que hagués estat de gran ajuda per a reconstruir aquesta història, com ara els llibres d’actes o els quaderns de comptes, ha fet que la premsa encara agafés més rellevància.

El primer treball que vaig publicar va ser Miquel Mestre Avinyó i el cooperativisme a Torredembarra (1895-2004). La premsa consultada a l’Hemeroteca, entre d’altres espais, em va permetre endinsar-me en les entitats cooperatives i d’ajuda mútua. Un exemple de les dades trobades és la informació sobre un acte realitzat el gener de 1936 al local del Centre Republicà Democràtic Federal, al Sabó,  per tal d’intentar arribar a l’acord de fusionar totes les entitats d’ajuda mútua que hi havia a la Vila.

Més endavant, junt amb el David Morlà vam publicar El Cafè de Dalt, patrimoni de la Torre, on fèiem un repàs de la història del cafè del Recreo a través de les associacions que van agafar com a seu social aquest històric local. Gràcies a la premsa conservada vam poder localitzar informacions com un ball públic de la festa major de 1864 o que el 1868 existien dos cafès que acollien balls per les festes i que eren coneguts amb els renoms: de “salón de Euterpe” i “salón del café de don Juan Arbós”, per exemple.

L’article que vaig publicar als Estudis Altafullencs número 32 sobre els inicis dels catalanisme del Baix Gaià es van basar amb les informacions localitzades a Lo Camp de Tarragona, Catalunya Nova, La Veu de Tarragona i al Diario de Tarragona, entre d’altres. Entre les cròniques més generoses cal destacar la portada publicada el 27 d’octubre de 1906 sobre el míting catalanista realitzat a La Riera de Gaià.

Amb el company David Morlà vam publicar La Veu del Poble. Més de cent anys de tradició coral a Torredembarra. En aquest treball vam fer un repàs del moviment coral a través d’una entitat nascuda el 1901 i que va passar per diferents etapes fins que va desaparèixer definitivament a principis de la dècada de 1970. De nou la premsa ens va resultar de gran ajuda aportant-nos diferents informacions, com la crònica de l’estrena de La Veu del Poble la vigília de Santa Rosalia de 1901.

La Torredembarra republicana i federal és un llibre que fa un repàs a la història d’un moviment republicà que va assolir totes les victòries a les eleccions municipals des de 1902 fins el 1936. Entre les troballes a la premsa podem destacar que hem pogut datar el primer míting republicà a Torredembarra i a municipis de la vora que va tenir lloc el mes de febrer de 1868.

L’any 2009 vaig publicar la biografia del cooperativista Miquel Mestre Avinyó, que va ser president del moviment cooperatiu català i un alt càrrec de la Generalitat Republicana. Gràcies a la premsa tarragonina vaig poder localitzar algunes de les reunions i actes públics on va participar.

Finalment, el 2010 he publicat un llibre de caire antropològic, Costums i tradicions de Castellvell del Camp, parlen les àvies, on a partir de diverses entrevistes he pogut copsar els records, els oblits i les mitificacions del passat en un context de canvi social, polític i econòmic molt gran. La premsa m’ha servit de nou per intentar ordenar esdeveniments molt locals que tot sovint no apareixen als llibres d’història. També m’ha servit per trobar omissions i revisions del passat fetes ara, amb la distància, quan el record tendeix a mitificar el passat.

Així doncs, per tot plegat, pel tracte agradable i professional rebut, voldria agrair a la Biblioteca-Hemeroteca Municipal de Tarragona la seva tasca i generositat. Felicitats per aquests 25 i per molts anys!

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

GIRA JULIVERT 2024!

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

La Pedra Alta de Can Ferrer