El sistema electoral de l’època de la Restauració no reconeixia el dret a vot a les dones. A més a més, el seu funcionament era, massa sovint, irregular. Malgrat això, per a nosaltres és un termòmetre per apropar-nos a l’evolució política d’aquests municipis i entendre millor l’arribada de la II República. Veiem, a continuació, alguns resultats de les eleccions a Corts d’aquesta època.
Del 1899 tenim dades dels resultats de les eleccions a Corts de tots els pobles del Baix Gaià, excepte de Vespella. Aquests resultats mostren la irrupció de les noves idees polítiques representades pel catalanisme i el republicanisme. Un dels candidats és el reusenc Font de Rubinat, fundador de la publicació El Somatent i representant del catalanisme. Els seus resultats són discrets, amb 3.372 vots (una desena part dels emesos), molt lluny dels 6.433 vots (una quarta part dels vots) del guanyador a la circumscripció, el republicà federal Pi i Margall. Curiosament, aquesta formació republicana només va aconseguir dos escons a tot l’Estat i un d’ells fou per Tarragona. El catalanisme va rebre molts vots a Torredembarra (22%), el Catllar (15%) i la Riera de Gaià (13%). I no va obtenir cap vot a Creixell i a la Nou de Gaià. Els més votats al Baix Gaià van ser Pi i Margall (Altafulla, el Catllar, Tamarit, Torredembarra i Creixell), el liberal conservador Ramon de Morenés (la Nou i Renau), el carlista i Marquès de Tamarit Josep de Suelves (Salomó), l’independent Pere Inglada (la Pobla) i el constitucionalista Antonio Rossell (Roda).GIRA JULIVERT 2025!
Enguany tornem a la carretera. Ho fem carregats de cançons i d'històries. Serem a places i carrers celebrant el calendari festiu, amunt i avall, tastant la gastronomia dels pobles i enriquint-nos amb les converses i la gent que anem coneixent pel camí. Ja fa més de deu anys que anem amb Julivert. De fet, molt abans, amb altres noms, ja tocàvem plegats. Però ha estat aquests darrers anys que s'ha escampat la llavor del Julivert i ha brotat amb força per tots els racons. Els primers anys vam rescatar cançons i vam fer gresca amb una formació que també era de quatre: Dani Cañellas, David Morlà, Gerard Torres i jo mateix. El grup va evolucionar amb l'entrada de Sergi Clofent, el nostre violinista i ara ja no parem de tocar. Hem après a tocar junts dalt dels escenaris. I tenim ganes de molt més. Cantem en català i l'espectacle el conduïm amb la nostra llengua. Ja sabem que anem a la contra d'aquests temps de renúncies. Veiem com, astorats, el català s'arracona a la ...
Comentaris