TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

(Aquest és el text que vaig llegir ahir dissabte 29 d'agost de 2015 a la plaça del Castell de Torredembarra en motiu de la Trobada de Mulasses de Catalunya. El text és un recull de les aportacions de les diferents colles, del refregit fet pel Dani Cañellas i les coses que he trobat per la xarxa. Si hi veieu cap error em podeu escriure a antropologiaimesARROBAgmail.com).

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

Benvigudes i benviguts a la Trobada de Mulasses de Catalunya celebrada en motiu del 20è aniversari de la Mulassa de Torredembarra. Aquesta Trobada és organitzada per l'Agrupació de Balls Populars de Torredembarra i compta amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra.

La Trobada ha començat a les sis de la tarda amb la plantada que les colles participants han realitzat a la plaça Mn Joaquim Boronat. A continuació han fet la cercavila que els ha portat a les portes de la plaça del Castell.

A continuació podrem gaudir dels balls de totes les mules aquí, a la plaça del Castell.

Les mules són elements festius que representen l’animal de manera esbojarrada i divertida. Molt sovint tiren foc i van acompanyades de músics.

Mulassa de Falset
www.lamulassadefalset.com

La mulassa de Falset neix el 2011 gràcies al grup de joves de la parròquia que automàticament passà a anomenar-se Joves de la Mulassa de Falset. Actualment l’associació que porta la bèstia és la Mulassa de Falset.

La Mulassa de FALSET és un homenatge als avantpassats del poble que conreaven els camps de vinya amb les mules.

La Mulassa també es va crear pensant amb la festa local de l’Encamisada que se celebra a Falset des del segle XVII. Actualment aquesta celebració és Festa Tradicional d’Interès Nacional.

Des de 2012 que la Mulassa de Falset realitza la Corremulassa, un del millors actes, diuen ells, de la festa major de Falset.

Els seus constructors van ser Manel Llaurador, Josep Maria Ahumada i Emili Arbonès. Les seves mides són 2’44m d’alçada, 2’87m de llargada i 75cm d’amplada.

Mulassa de Tarragonahttps://www.facebook.com/mulassa.detarragona

La Mulassa de Tarragona va ser recuperada l’any 1988 pel Centre de Colles Sardanistes de Tarragona. Actualment l’entitat s’anomenada Mulassa de Tarragona . La Mulassa actual es obra de l’escultor tarragoní Joan Serramià i del fuster Joan Salvadó, construïda a base de fibra de vidre i fusta. Els medallons del correatge són de bronze i reflecteixen diverses imatges de la ciutat.

La Mulassa es una figura del bestiari de Tarragona que representa una mula de grans dimensions, d’estètica evolucionada, de coll curt i sense elements pirotècnics.

Es tracta d’una mula de 2’74 m d’alçada, 4 m de llargada i uns 100 cm d’amplada, amb un pes total de 75 kg.

La vestimenta dels seus portants es una brusa blau cel, mocador al braç o al cap, pantalons negres i espardenyes de pagès.

Els músics acompanyants són els Grallers els BORDONS de TARRAGONA.

Mulasses de Vilanova
https://www.facebook.com/mulasses.vng
Vilanova té tres mulasses: La Boja, La Presumida i La Cabreta. Totes elles fan les delícies dels més petits, sobretot per la Festa Major quan recullen els seus Xumets.

La notícia més antiga que es té de la Mulassa de Vilanova és de l’any 1629.

A finals del S.XVIII, fruit d’una ofrena del patrici Llorenç de Cabanyes i Fusté, s’afegí una Mulassa nova amb trets de somera.

Com passà a la majoria d’entremesos de la ciutat, amb la guerra es van perdre o fer malbé.

La Mulassa gran, “La Boja”, es va recuperar per la Festa Major de l’any 1947, juntament amb el ball de Diables, gràcies a un grup de socis del Foment Vilanoví.

L’any 1955 es va construir una segona mulassa “La Presumida” i el 1984 la més petita “La Cabreta”.

Les Mulasses actualment formen part de l’Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú, després d’uns anys a càrrec de l’Associació Excursionista Talaia.

Els músics acompanyants són els Grallers els MARCETS de SITGES.

Mulassa de Valls 

https://www.facebook.com/LaMulassaDeValls

La Mulassa de Valls data del 1987, tot i que trobem referències des del segle XVI.

La fisonomia de la Mulassa té tota l’aparença d’una mula i està basada en una fotografia real, tot i que durant la seva construcció se li va fer una ganyota per fer-la més simpàtica.

Es va construir en cartró pedra, fibra de vidre, tot folrant l’estructura metàl·lica que forma el seu cos. Va vestida elegantment amb faldons vermells i manta verda amb l’escut de la ciutat de Valls, tot en vellut. A més, llueix els guarniments propis de cavalls i mules (cascavells i arreus).

Pesa 90 kg, fa 4’60 m de llargada, 1’10 m d’amplada i 2’95 m d’alçada.

És la bèstia de la seva espècie més gran de Catalunya. Per fer-la ballar calen quatre persones, dues al davant i dues al darrera.

La autoria de la música és de Francesc Bofarull, interpretada habitualment amb gralles i timbals, i orquestra en les grans ocasions.

Avui els seus músics acompanyants són els Grallers “Clau de Mar” de Vilanova i la Geltrú.

El Garot de l’Arboç

https://www.facebook.com/garotdelarboc

Va fer la seva primera aparició a la Fira de Santa Llúcia de l’Arboç de l’any 1999.

Va ser creat al taller “El Drac Petit’ de Terrassa pel constructor Jordi Grau, a iniciativa de l’Associació Cultural El Seguici de L’Arboç.

És una reproducció realista de la coneguda raça d’ase català, el ‘garot o guarà’. La figura representa un animal d’una especial significació dins la nostra cultura com ha estat el ruc. De ben segur va ser un dels principals protagonistes de les tradicionals fires de bestiar que es celebraven a la vila de l’Arboç des del 1210. Era una de les principals fires ramaderes de Catalunya.

Ha fet actuacions arreu de Catalunya, participant en actes de tota índole, cercaviles, Festes Majors, Trobades de Bestiari etc.

Va acompanyat pel grup de grallers Els Macabeus o el grup de música tradicional Pitança, membres de la pròpia associació.

Pesa un total de 40 kg, fa 2’62 m de llargada, 76 cm d’amplada i 2’08 m d’alçada.

La Mula – Guita de la Geltrú
La Mula-Guita, a l’igual que el Ball de Cotonines, neix enguany de la mà de la Associació de Cultura Popular de Sta Maria de La Geltrú amb la voluntat d'enriquir el patrimoni festiu de La Geltrú i també de Vilanova .

Sota un mateix cos s'hi barregen el cos de mulassa i per l'altre el genet i el morro que treu foc.

La Mula-Guita va acompanyada per un grup variable de Sac de Gemecs i Flabiols .

Les seves mides són 3'60 m de llargada, 80 cm d’ample i 2'10 m d’alçada.

El cap i la part del cos estan construïts de vímet.

Els seus constructors són Joan Farré de Folgueroles i la Mònica Guilera de Vilanova i la Geltrú .

Les sortides fixes són la Festa de St . Antoni, el Corpus i la Festa Major de La Geltrú.

Mulasseta de Torredembarra

http://ballspopulars.org

L’any 2004, seguint la tradició de la vila per incorporar els més petits de la festa, es va crear la Mulasseta, imitant la bèstia gran. Es diferencien en la mida i en l’aspecte de la cara, que en el cas de la petita, marca encara més el seu aspecte burlesc, ensenyant la llengua als espectadors.

Aquest nou element va ser creat pels membres de l’ABPT a La Rata, la seu social de l’Agrupació en el curs d’un taller obert als més petits de la vila i dirigit per Àlex Mañé de Vilafranca del Penedès. Més tard el constructor Carles Cabús la va refer i perfeccionar.

El vestuari i la música imita idènticament al de la bèstia gran. El ball està format per una quinzena de nois i noies d’entre 12 i 16 anys

Els músics acompanyants són el Grallers de la Torre de Torredembarra.

Mulassa de Torredembarra

http://ballspopulars.org

La Mulassa de Torredembarra va sortir per primera vegada al carrer la Festa Major de 1995, construïda pel Carles Cabús, de Barcelona, a partir d’un dibuix realitzat pel Raül Flores.

Com la majoria de mulasses, presenta un aspecte burlesc i divertit, amb la seva gran boca oberta ensenyant totes les seves dents.

La gent de la Torre la qualifica de “boja”, a causa del seu comportament pels carrers de la vila durant el Seguici de Festa Major.

La Mulassa balla al so de la Jota del Coco Pere, tradicional del Masroig, i del Ball de la Mulassa, composada pels Grallers de la Torre.

La Mulassa de Torredembarra és portada per dues persones, situades una davant de l’altre. La resta de colla que controlen i vigilen des de fora. Normalment són nois i noies joves. Actualment, la colla està formada per un grup d’unes 15 persones, majors de 17 anys.

Els músics acompanyants són els Grallers de la Torre.

Comentaris

Entrades populars

EL COMÚ

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

SANT NICASI DEL CATLLAR

JUSTO CABALLERO (1896-1983)

FUSTEGUERES

CRISIS I COOPERATIVISME

EL BAIX GAIÀ AL SEGLE XX

La Pedra Alta de Can Ferrer

GIRA JULIVERT 2024!