Les fogueres de Sant Joan a Torredembarra

El mes de juliol de 2021, la periodista torrenca Anna Rius publicava a Torredembarra Actualitat un article recordant les fogueres que cremaven la nit de Sant Joan pels diferents barris de la vila. Vaig retallar aquest escrit, el vaig publicar a les xarxes i vaig demanar a tothom que escrigués el lloc del poble on feien la seva foguera comunitària. I aquest és el resultat.

El Pere Torres recorda la que feien a la plaça Sol-Raig, als Munts. El Ramon Charles i els seus veïns la feien a la plaça Catalunya, quan encara no estava ni asfaltada i només hi havia l’edifici de l’As d’Oros. La Carme Miquel comparteix una fotografia on apareixen els seus dos fills i dos xiquets més l’any 1993 en una parada de garrofers de la zona del Molí de Vent encara per urbanitzar. La Janet Rimbau explica que la feien al carrer Indians, al descampat que hi havia darrere l’edifici de cal Mercadé. L’Aurèlia Fortuny, del carrer Alt de Sant Pere, la feien on ara hi ha els blocs de pisos del Mercadé, davant del Patronat Antoni Roig. Quan van fer les cases, van traslladar la foguera a la cruïlla del carrer Alt de Sant Pere amb el carrer Gibert. L’Antonio Torres recorda que la feien al carrer Mercat, a l’hort de cal Saia, on ara hi ha un bloc de pisos.
El seu fill Gerard Torres explica que en feien una a l'hort de Cal Saia. "Anàvem a buscar palets a la Pirelli."
 El Rodrígo Sicilia apunta diverses ubicacions: «als terrenys del local dels Nois de la Torre, Spa i salut i on és ara la rotonda de Sant Jordi». La Rosina Boronat, l'Àngels Mercadé, la Provi Ciuró i la Vanesa Rodríguez havien gaudit de la foguera que es feia a la plaça del Castell. La Montse Huguet ens explica la del seu barri: "Jo sempre el feia a casa, al pàrquing del súper Mercator, a l'aparcament de ca l'Huguet, entre el supermercat i el bar la Colla, ara edificat amb els pisos que donen al passeig de la Sort." El Carles Marquès és de la mateixa zona: "Al que en dèiem la Placeta, el pàrquing del supermercat Huguet. Ara hi ha tres edificis i una part del carrer del Roser, la que toca al carrer Moragas. Anys 70, hi anàvem la canalla del carrer Nou i dels voltants (edifici Gèminis...)." 
A tocar de cal Xitot, sota l'avinguda Catalunya, se'n feia una de foguera. Ens ho fa saber la Rosalia Gras. Ella també recorda una que es feia a la cruïlla del carrer de les Creus i el carrer de Gibert.
Els nens i nenes de la cruïlla dels carrers Envelat, Lleida i San Clemente la fèiem als garrofers, a l’actual carrer Rodes. Al final del carrer San Clemente, a la cruïlla amb el carrer Garrofers, a tocar de cal Llovet en feien una altra. A tocar de cal Baturro i del Navarrico, els xiquets del carrer Indians-Filadors feien la seva. La família de l'Imma Arnó feien la foguera al pati gran de casa, a Babilònia. A Baix a Mar, fins fa quatre dies, encara la feia la canalla. I etc!

Fixeu-vos que molts dels records aquí corresponen als anys 80 del segle XX, però també n’hi ha dels anys 60, 70 i 90. En falten un munt. Potser 30 més. Si en recordeu alguna, no dubteu a escriure’m, que la posarem. Si teniu alguna foto, també ens anirà bé per il·lustrar aquest retall de la nostra història més recent.

Comentaris

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

JOSEBA LOINAZ + JORDI SUÑÉ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EL COMÚ

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

EUSEBI MERCADER MERCADER