LA DESTIL·LERIA

Diari de la Torre, Nadal de 2012, núm. 179, pàg. 24.

Ja tenim aquí el Nadal. Si em permeteu llençaré algunes idees per a la tria de regals. El 28 de novembre es va presentar un llibre col·lectiu promogut per l’Associació d’Escriptors la Destil·leria (http://escritoresladestileria.com) La hora de la bella y otras historias para leer en Navidad. Hi podreu trobar històries fantàstiques dues de les quals han estat escrites per les germanes Carolina i M. Belén Márquez, veïnes de Torredembarra. La Carolina també participa en un conte solidari escrit per diferents escriptors que es diu Ilusionaria (www.ilusionaria.com). I recordeu que la M. Belén va publicar El paladín de la reina.
I per què no un quadre? Si esteu atents a les cartelleres descobrireu una retrospectiva del Francesc Llorach Balcells, el “Sisquet”, nascut el 1914 i traspassat ara fa set anys. El fil conductor de la mostra és el mar i la platja de Torredembarra. També es podrà visitar l’exposició de Joan Ciuró Gatell a la sala Lluís Icart, a l’Ajuntament. I si us espereu al gener podreu veure les fotografies del torrenc Raül Cendón que ens ensenyarà la bellesa efímera del nostre entorn natural. Per cert, ja heu vist els seus calendaris pel 2013 amb imatges de la vila? Els trobareu a l’aparador de l’antiga perruqueria Antonieta.
Si el que us atreu és la música no dubteu en triar el CD de la Marató. A la botiga electrònica de TV3 encara es pot comprar. Aquest treball conté una cançó enregistrada al Camp d’Aprenentatge Pau Casals. Es tracta d’una lletra escrita per l’actor Joan Gibert. Hi han participat 1551 nens i nenes d’arreu de Catalunya alguns dels quals són de Torredembarra. Tota aquesta colla de cantaires han estat dirigits per la torrenca Janet Riambau.
Parlant de música, sabeu que el torrenc Vicente Monera ha tret la pols de la guitarra i ha tornat a cantar? Recordeu el seu espectacle poètic amb el Jaume Calatayud? Estiguem atents a les agendes culturals.
En aquesta columna ja hem parlat dels vins de la rodalia. Sempre és un bon recurs. Hi ha molta afició i moltes iniciatives a descobrir. A la fira de Santa Llúcia de Santes Creus vam descobrir Visendra (www.bodeguesvisendra.com), un producte elaborat en una empresa familiar de les Pobles, un nucli del municipi d’Aiguamúrcia. Fan vi blanc, negre i rosat. S’estan preparant per treure al mercat un cava. La seva història és la de moltes marques petites que s’obren al mercat: els pares venien el raïm a les grans empreses del sector i els fills han estudiat i volen provar de crear una marca pròpia. Sembla que les coses no els van del tot malament: Ja han començat a enviar caixes d’ampolles a l’estranger.
Ja que parlem de consumir, ni que sigui cultura, sapigueu que des del Casal Popular Cua Roja  (http://casalcuaroja.wordpress.com) fan xerrades sobre consum responsable, un mercat d’intercanvi (també en fan a la Traviesa els diumenges pel matí), diversos tallers i una exposició.
Que tinguem tots plegats un millor 2013, que ens deixin de retallar els nostres drets socials (ja hem donat als bancs més de 200.000 milions d’euros públics) i que els del PP i Ciutadans no ens treguin el català de l’escola. Per cert, sabíeu que la FAES, una fundació vinculada al PP, ha rebut enguany més de mig milió d’euros d’ajudes públiques de l’Estat?
Jordi  Suñé

Entrades populars

4 d'ABRIL: NOU LLIBRE! DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

CRISIS I COOPERATIVISME

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

Estudis Altafullencs 41

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

NUMEN MESTRE

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

LA GUERRA DE CUBA