1938: LA CNT A FAVOR DE LES LLIBERTATS DE CATALUNYA


El 10 de setembre de 1938 la CNT de la Nou de Gaià i de la Pobla de Montornès van presentar als seus respectius consistoris una moció a favor de l’autogovern i de les institucions catalanes. Els textos són idèntics canviant el nom de la localitat. El text diu així:
“Al Magnífic Ajuntament de Pobla de Montornès= Els que sota-signen, Consellers Municipals, que en el si de l’Ajuntament, representen fidelment a la sindical Confederació Nacional del Treball, CNT, amb motiu de la Diada de l’Onze de Setembre de 1714, i que volem commemorar enguany, s’adrecen i presenten al Consell Municipal, aquesta proposició, demanant el següent:
1er.- La celebració d’una sessió extraordinària en primera i única convocatòria per a commemorar solemnement en aqueixa reunió, la data històrica i memorable de l’11 de setembre de 1714, on nostra estimada Catalunya, sota les hordes vandàliques de l’odiós Felip V, perdia les seves preuades llibertats, a l’ésser-hi arrabassats els seus Furs.
2on.- Acordar per unanimitat de tot l’ajuntament, la més entusiasta, fèrvida i fidel adhesió al Govern de la Generalitat de Catalunya, retent un sentit Homenatge envers el nostre Honorable President de Catalunya, Senyor Companys.
3r.- Que es comuniqui per telegrama al Govern de la Generalitat de Catalunya, l’acord pres per el municipi, fent vots per a què la República, Catalunya i la Llibertat dels pobles, tingui en aquesta memorable data, un incentiu per a fer-nos forts i inexpugnables davant de la lluita gegantina contra el feixisme invasor, aplegant-nos tots, com a vertaders germans i antifeixistes, sota una única Consigna! Vèncer al feixisme.”

La moció de la Pobla era signada pels regidors Salvador Fusté, Joan Jansà i Joan Figuerola. La proposta va rebre el suport del PSUC i d’ERC. El representant de la UR estava malalt però l’alcalde, que era d’ERC, va fer constar que li constava que l’esmentat regidor absent adheria a la proposta. Seguidament van fer un minut de silenci pels caiguts per la República amb els punys enlaire.

Comentaris

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

EL COMÚ