EUSEBI MERCADER MERCADER

Eusebi Mercader Mercader (La Pobla de Montornès, 1856 - Barcelona, 1924) va fer negocis a Cuba i tornà a Catalunya el 1912, on continuà la seva tasca empresarial. Col·laborà amb el polític de la Lliga Regionalista Francesc Cambó. Al seu municipi, va encapçalar diverses iniciatives per de modernitzar les seves infraestructures. En aquestes accions va anar acompanyat d’Enric Rovira. És el cas, per exemple, de l’arribada del telèfon a la Pobla.
Deixà 27.000 pessetes al seu testament per tal de fomentar l’ensenyament a la Pobla. El 1927, es creà un patronat per tal de gestionar aquest capital amb l’objectiu de fomentar l’ensenyament al seu municipi. Aquest ens va estar format pels membres de la Junta d’Instrucció Pública de la Pobla de Montornès. El desembre de 1939, el patronat que administrava aquesta partida econòmica tenia una junta formada per Nemesio Alcaine Villuendas (president de la Junta Tradicionalista), Daniel Bonet Pàmies (mestre), Josep Roig Miquel (metge), Alfonso Montserrat Domingo, Josepa Ivern Romeu, Antonia Figueras Masana (mare) i Domingo Vives Ventosa (mossèn). El patronat funcionà fins al 1966.
Les seves obres de mecenatge van anar més enllà del seu poble. Va donar una partida a la Mancomunitat o l’ens que el succeís per tal de crear un premi als millors invents de mecànica elaborats per algun habitant dels països de parla catalana. El 1935, la Generalitat creà un patronat per tal de gestionar aquest premi, presidit pel conseller de Cultura Duran i Bas. El 1937, sent presidit per Carles Pi i Sunyer, aquest Patronat convocà el premi per primera vegada.

Bibliografia:
GUAL, Maria (2008): “Eusebi Mercader i Mercader (1856-1924)”, La Pigota, núm. 1, pàg. 14.
SUÑÉ, Jordi (2018): El Baix Gaià al segle XX. Altafulla: Centre d'Estudis d'Altafulla.

Comentaris

Entrades populars

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

NOU PROJECTE! LLIBRE DE FOTOGRAFIES ANTIGUES DE LA POBLA DE MONTORNÈS

GIRA JULIVERT 2024!

QUE DECATHLON RETOLI TAMBÉ EN LA NOSTRA LLENGUA!

7 de JULIOL: CREIXELL CRIMS

CRISIS I COOPERATIVISME

CONFRARIA DEL ROSER

EL COMÚ

APAREIX EL CICLISME

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra