JOSEP SUBIRATS PIÑANA

Ha mort el Josep Subirats. Ho escrivim amb una pena immensa perquè era amic nostre i perquè la seva tasca de recuperació de la memòria històrica va ser molt important. Subirats va ser un treballador incansable pel país. Malgrat haver sobreviscut la guerra i la postguerra, mai es va oblidar dels seus companys de presó i de resistència. Va dedicar els seus darrers anys de vida a recollir en diferents llibres les històries humanes que s’amagaven darrera les fredes xifres de la repressió franquista a les comarques tarragonines.
Tenia una sensibilitat especial per Torredembarra, on va compartir amistat amb l’alcalde republicà Francesc Llorach Balcells, el Sisquet Pintor, l’avi de la Rosa Castro. Fruit d’aquest contacte vam tenir el goig de gaudir de les seves conferències presentant els seus treballs de recerca. L’estiu del 2005 ens vam conèixer personalment perquè es va oferir a presentar el meu primer llibre, la biografia del cooperativista Miquel Mestre Avinyó, personatge que ell havia tractat a la presó i amb el qual va tenir contacte anys després. El 16 de desembre de 2006, va presentar el seu llibre Les Oblates. 1939-1941. Presó de dones de Tarragona editat per Cossetània. L’acte va tenir lloc a l’antiga biblioteca municipal ubicada a La Golfa, al carrer de la Muralla. El 27 de març de 2009 va presentar la reedició del seu llibre La repressió franquista en la postguerra. Pilatos, presó de Tarragona, 1939-1941, publicat per la Fundació Josep Recasens, a la Biblioteca Mestra Maria Antonia de Torredembarra. El seu relat estava farcit de notes biogràfiques i d’anècdotes personals, reivindicant la memòria “dels que es van quedar, dels que no van marxar a l’exili”. Subirats va posar noms, cognoms i data a tots els afusellaments que van fer els franquistes a Tarragona. La seva feina és impagable.
Josep Subirats, nascut el 1920 a Tortosa, va ser director del diari El Poble de la seva ciutat durant la Guerra Civil. Va lluitar al front amb els republicans i va ser capturat pels “nacionals”.  Va ser jutjat i condemnat a cadena perpètua. Va passar set anys a la presó de Pilats i en batallons de penats. La pena li fou commutada. Doctor en econòmiques, va treballar d’intendent mercantil i de censor jurat de comptes. Milità a ERC i al PSC. Fou senador a partir del 1977. Fou un dels 20 redactors de l'Estatut de Sau. Del 1986 al 1994 fou magistrat del Tribunal de Comptes Europeu. També va treballar de professor de política fiscal de l’empresa a la UAB. Va rebre diverses distincions honorífiques com l’honoris causa per la URV (2004) o la Creu Sant Jordi (2005).

Josep Subirats va morir el 6 d’octubre de 2017. El recordarem sempre.
(A la imatge podeu veure Josep Subirats signant un llibre al Toni Garcia l'any 2009. La fotografia és de la Belén)

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

EL CARRER FREGINAL (TORREDEMBARRA)

La Pedra Alta de Can Ferrer

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

MÚSICA I BICICLETES

MIQUEL MESTRE AVINYÓ

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

SANT NICASI DEL CATLLAR