LES MÚSIQUES DE LA FESTA MAJOR

“Les músiques de la festa”, Diari de la Torre, núm. 200, octubre de 2014, pàg. 24.

L’1 de setembre es va presentar el llibre Les músiques de la Festa Major de Santa Rosalia de Torredembarra, que recull les partitures que fan sonar els músics a la parròquia i pels carrers acompanyant als bastons, diables, Mulassa, Àliga, etc. Es tracta d’una iniciativa dels Grallers de la Torre que donen continuïtat d’aquesta manera a un anterior treball: Repertori per a gralla de Josep Mercader Ramon (a) Astó (1886-1964). Aquest esforç editorial d’una petita entitat torrenca es va veure recompensat per una gran assistència de públic el dia de la seva presentació. El quadern, imprès a la torrenca Gràfiques Pijuan, compta amb un text del Raül Flores i del David Morlà, imatges de l’arxiu fotogràfic de l’Agrupació de Balls Populars i partitures signades per diferents autors. El text fa un repàs breu a cada melodia tot indicant alguna de les seves característiques i alguna dada d’interès. En aquest sentit, per exemple, s’explica que el tema que acompanya als Nans ja s’utilitzava a la dècada de 1930. L’any 1982 es va recuperar gràcies al record que en tenien alguns torrencs vells. Entre els compositors hi trobem el Raül Flores (Ball de Gegants, entre d’altres), Pau Puig (Ball de cavallets nou), David Morlà (Ball de la Mulassa, entre d’altres), Gerard Torres (La rotllana, entre d’altres), Lluís Batet (La Virgília), Anna Ibarz (Ball de Serrallonga), Antonio Ruano (Càntic a Santa Rosalia) i Carles Ferrari (Goigs a Santa Rosalia).
Es tracta d’un recull que servirà per a preservar aquest patrimoni torrenc, construït al llarg dels anys, i que facilitarà l’aprenentatge i la difusió de les melodies que identifiquen les nostres festes. D’entre els mèrits del conjunt de partitures en destaca un que segurament passarà desapercebut per la majoria. Es tracta de les harmonitzacions. Els acompanyaments instrumentals enriqueixen les melodies que marquen els instruments solistes. Els balls populars esdevenen elegants quan van acompanyats per conjunts instrumentals ben afinats i que disposen de partitures ben harmonitzades. Torredembarra ha gaudit aquest privilegi durant aquests anys de recuperació i expansió de la festa. I ara queda recollit en un llibre.
Correllengua. A finals d’octubre tornarà a passar la flama de la llengua catalana per la vila. S’hi organitzaran actes culturals i festius. Enguany la cita esdevindrà imprescindible ja que faltaran pocs dies per la consulta del 9 de novembre que l’Estat vol prohibir. Esperem un Correllengua ben animat.
Folkatr3s. Preneu nota del nom del grup (http://folkatr3s.wix.com/folkatr3s). Fan balls folk i concerts. Recuperen danses de plaça i toquen per pobles i ciutats on els truquen. Aquest estiu van ser a Polònia. A l’acordió hi trobareu el torrenc Gerard Torres. Ho fan molt bé. Passareu una bona estona.
Petit incident. L’actor Jofre Borràs va estrenar aquest estiu, a la Vila de Gràcia, una obra de teatre escrita per ell. De petit format i amb actors de primera, el conjunt és molt recomanable i divertit. Estaria molt bé poder veure aquesta obra a Torredembarra.

Mas Sordé. A l’antic terme de Tamarit i al Catllar s’amaguen antigues masies espectaculars i abandonades. En el seu dia eren petits nuclis quasi autosuficients i amb sales nobles per quan venien els propietaris de visita a la finca. Mas Sordé, amb la seva cúpula verda, és visible des de l’autopista. Si deixeu el cotxe a la sortida de la variant, a la carretera que porta al Catllar, teniu una passejada de deu minuts. Impressiona.

Comentaris

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

EL COMÚ