PRESENTACIÓ EN MOTIU DE LA TROBADA GEGANTERA A TORREDEMBARRA EL 19 D'OCTUBRE DE 2008


Bon dia a tothom!

Benvingudes i benviguts a la II Trobada de Gegants del Baix Gaià organitzada per l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra en motiu del 50è aniversari dels Gegants de la Torre. Aquest acte, inclòs dins el Gaià Folk, ha rebut el suport de la Diputació de Tarragona i del Patronat Municipal de Cultura.

Les colles convidades han estat les següents:

Les Òlibes d'ArdenyaColla Gegantera Els Manotes de La Riera de Gaià
Gegants de Roda de Berà
Gegants del Catllar
Colla dels Geganters de Creixell
Colla gegantera i grallers de Falset
Colla Gegantera de l’Espluga
Gegants de Reus
Colla de Gegants i Nans del Vendrell

A continuació faran entrada a la plaça les colles participants.
Totes elles ens oferiran un ball enmig de la plaça.
Després farem entrega dels obsequis, una ballada conjunta i la foto de família de tots els gegants participants.

Donem pas, doncs, a la primera colla.

Les Òlibes d'Ardenya:Són uns gegantons inspirats en aquestes aus nocturnes molt habituals en aquesta petita localitat. L'aspecte més destacat d'aquesta colla és que els seus portadors són nens de 8 a 13 anys i que són acompanyats per gralles, sacs de gemecs i timbals. Es van estrenar el 2007 amb els gegants Els Manotes de La Riera, els gegants de la Torre i els del Catllar com a padrins. Són propietat de l’Òliba d’Ardenya Associació Cultural.
Amb tots vosaltres, Les Òlibes d’Ardenya.

Colla Gegantera Els Manotes de La Riera de Gaià
Aquesta colla va ser creada l’any 1986 pel Grup de Joves de La Riera de Gaià. La Sra. Manotes i el Sr. Manotes, representen uns pagesos, gegants manotes de motxilla. El Bertran de la Riera, representa un casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls del segle XIX. Aquest gegant es va estrenar el 1998. Finalment, PM7 és un gegantó que els Reis Mags d’Orient van portar a Pau Ferré Sumoy l’any 2005 i que des de llavors acompanya a la Colla.

Gegants de Roda de Berà
Els geganters són els portadors de dues parelles de gegants: Rodus i Berània, els petits, i Traviata i Rigoletto, els grans. Els gegants de Roda, propietat de l’Associació Cultural Les Monges, han participat en nombroses trobades al llarg d'aquests darrers anys i n'han organitzat també a la població, coincidint amb la Setmana Cultural.
Els grallers han estat recuperats per l'entitat perquè durant el segle passat, i aquest, Roda havia tingut una tradició grallera important fins a la dècada dels anys 50. El graller més conegut i popular, sens dubte, va ser el Carnicer de Roda.

Gegants del Catllar
Representen dos personatges històrics lligats a l’origen de la formació de la vila: Elionor de Pallars i Dalmau de Queralt, dos senyors feudals que havien estat propietaris del castell al segle XV.
El Dalmau de Queralt pesa 58 quilos i fa 3,75 m d’alçada, mentre que la seva companya, l’Elionor de Pallars, pesa 53 quilos i fa 3,68 m d’alçada. Els nous gegants són obra de l’escultor reusenc Manel Llauradó, que comptà amb la col·laboració de Carme Cubero i Josep Maria Casas per a la confecció dels vestits amb roba procedent de l’establiment reusenc El Barato.

Colla dels Geganters Els Esmarris de Creixell
Aquesta colla porta 5 elements. L’Artal Gilmundo que pesa 65 kg, la Minerva amb el mateix pes, el Dragui de 15 kg, el Zipi i el Zape de 20kg. L’Artal va ser el primer carlà de Creixell, el primer creixellenc que es té constància. La geganta Minerva representa la Festa Major del Pa Beneït.

Colla gegantera i grallers de Falset
Els gegants de Falset Antoni i Càndia van néixer el 1954 i van ser construïts per El Ingenio, igual que els de la Torre. Els noms dels gegants es corresponen als patrons de Falset. La colla ha fet sortides importants com la de Vilafranca del Conflent o la de Montespertoli a Itàlia.

Colla Gegantera de l’Argentera
Els gegants de l’Argentera són Donya Sancha i don Alfons I d'Aragó.
Porten la bandera de la baronia d’Escornalbou. L’estendard del seu poble du també aquests colors.

Colla Gegantera de l’Espluga
Els gegants de l'Espluga són el Gorg i l’Spluc. El Gorg representa el riu Francolí i la continuïtat de la vida. Té 24 anys i es dedica a la caça, a la pesca, a la ramaderia i, a vegades, a la recol·lecció. La geganta representa la cova, que neix gràcies al riu. Té 22 anys i forma part de la primera comunitat que habita permanentment la cova.

Gegants de Reus
Gegants participants: Fadrins, els Vitxets i els Moros
La colla la formem més d'una setantena de persones entre geganters, mulasseres i col·laboradors. Aquests gegants són propietat de la ciutat i els encarregats de fer-los ballar i donar-los vida són la Colla Gegantera de Reus i els seus components.Tradicionalment surten el dijous de corpus i, a més, per les festes de Sant Pere i Misericòrdia.

Colla de Gegants i Nans del Vendrell
Són el Salvador i la Teresa. Són la primera parella de gegants que hi va haver al Vendrell. Van arribar amb tren el 15 d'octubre de 1930 procedents del taller El Ingenio de Barcelona. Estan construïts en cartró-pedra i guix i tres vendrellencs van treballar en la seva fabricació. El dia de l'arribada van fer una passejada des de l'estació de tren fins a la plaça Vella on es va fer la donació al poble en un acte festiu. El 2010 celebraran el seu 80è aniversari.

Gegants de Torredembarra
La primera referència a la presència de gegants a Torredembarra la trobem per la festa major de l’any 1919. Els actuals Gegants de Torredembarra es van adquirir l’any 1958 als tallers “Ingenio” de Barcelona. Des d’aleshores la parella formada pel gegant Joan i la geganta Rosalia han estat els únics gegants que ha tingut Torredembarra.
En un principi els portadors dels gegants es llogaven a poblacions veïnes com Tarragona. Cap a l’any 1980 els portadors foren els membres de la brigada municipal que, més endavant, crearen un grup estable que els va dur fins l’any 2005. Des de l’any 2006 els Gegants són gestionats per l’Agrupació de Balls Populars.

Jordi
-Aquest text l’he elaborat a partir de les indicacions del Xavier S. i el Gerard T., les cerques per internet de Jordi R. i els textos enviats per les colles participants-.

Comentaris

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EL COMÚ

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

EUSEBI MERCADER MERCADER