Sapeira: la Terreta i la cultura


Article per al Pallars Digital i també reproduït a Notícies de la Terreta.

A uns mil metres d’alçada, al municipi de Tremp, prop de la carretera que connecta Lleida amb la Val d’Aran, hi ha un petit poble ple de vida dalt d’un turó que es diu Sapeira. Si hi voleu fer cap tot remuntant el Noguera Ribagorçana no us confongueu amb Soperia. El cartellet indicador i el Pont d’Orrit que travessa el riu apareixen de sobte. 

Havia arribat a tenir 148 habitants el 1900, però, com molts dels nuclis del Pallars, a l’hivern els seus carrers quasi es tornen muts. A l’estiu les cases i la plaça reviuen amb el bon pas dels joves i les tertúlies dels grans. 

Sort que per allí va passar la ploma i la llibreta del folklorista Joan Amades i en va recollir tradicions com la dels aparellaments -amb sorteig, cants i àpat inclosos-, el ball dels mocadorets, el ball del Roser o la competició de pujar dalt d’un arbre instal·lat a la plaça tot cercant el mocador d’una noia i poder-hi fer el primer ball. 

Hi arribo a l’agost. M’ha trucat el Carles Barrull (http://carlesbarrull.blogspot.com.es) per tal que participi a la IV Jornada Cultural Coneix la Terreta. Porto el llibre El riu de les dones sota el braç. Em sorprèn que després de circular uns quilòmetres per una carretereta sinuosa s’obri un nou paisatge. El poble fa olor de festa. A la plaça hi ha les banderoles penjades. Tot de senyals manuals indiquen que m’he de dirigir a l’aparcament. Tant de bo a les zones urbanes gaudíssim del luxe d’un lloc com aquell on deixar el vehicle. Bancs per seure, alguna taula i un mapa per interpretar la vista. 

M’apropo a l’estudi que, com a molts pobles de la comarca, està restaurat i preparat per acollir activitats socials i culturals. La cosa funciona. És ple de gent. En sentir les dues primeres presentacions m’empapo de toponímia i me n’adono de la riquesa del lloc: les valls d'Esplugafreda, el Solà, els barrancs de Canarill, de Turmeda, del Llepós, etc. Les conferències –conduïdes per gent molt jove- són magistrals, fruit de temps de recerca i de voluntat pedagògica. Les noves tecnologies i la paraula triomfen a Sapeira. 

L’esmorzar, la presentació del llibre sobre els pobles perduts de la Judit Pujadó i el Xavier Cortadellas, l’exposició de fotografies antigues i el concert de la coral de Tremp clouen un matí complert. El dinar, a Areny de Noguera. Després, camí cap a Rivert. Però això ja és una altra història. La Terreta és món acollidor, no oblideu de viatjar-hi amb la vostra nau.

Jordi

Comentaris

Entrades populars

EL COMÚ

CRISIS I COOPERATIVISME

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

23 de NOVEMBRE: 100 ANYS DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE FIGUEROLA DEL CAMP

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

El Cafè de Dalt: 156 anys d’història torrenca

El Montmell

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

Una idea per l’Ordenança General de Subvencions que vol elaborar l’Ajuntament de Torredembarra

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra