GENER: VILA-RUBLA, BISCARBÓ I SOLANS


(Article per a Regió 7)
Benvolguts lectors, benvolgudes lectores,
Sóc el Jordi Suñé, mestre de primària, llicenciat en antropologia social i cultural, professor de didàctica de les ciències socials a la URV i aficionat a la recerca etnogràfica. En aquest espai entregaré 12 articles, un cada mes al llarg de l'any 2013. Intentaré apropar-me als pobles de l'Alt Urgell que són al voltant del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Ho faré després de l'experiència de redactar un llibre (El Riu de les Dones.Converses amb les padrines del Parc Natural de l'Alt Pirineu) editat pel Centre d'Art i Natura de Farrera del Pallars i que sortirà al carrer ben aviat. Es tracta del resultat d’una sèrie d’entrevistes que vaig poder realitzar gràcies a la Beca CAN a la Recerca 2011. Espero que us agradi i que tots plegats en gaudim. No dubteu en escriure'm per qualsevol qüestió relacionada amb els temes que hi surtin. Serà un plaer parlar amb vosaltres. Endavant!
M'agradaria aturar el temps i mirar d'entendre-ho tot. Però el temps corre de pressa. Tot un món desapareix, aquells pobles rurals que basaven la seva subsistència en l'agricultura i la ramaderia. Els peus i l'animal eren els seus vehicles i les festes majors, les distraccions més grans de tot l'any. Què en queda de tot plegat? Com s'ha de gestionar des de la modernitat aquest paisatge que atreu turisme i curiosos? Com és el Pirineu dels nuclis allunyats dels grans hotels i les carreteres de primera?
Hi ha un Pirineu per descobrir. Quantes vegades m’havia enfilat per aquestes muntanyes? Quantes vegades m’havia perdut amb el meu cotxe per aquestes carreteres? En canvi, jo no coneixia els pobles dels que us parlaré. Penso que no és casual. Els visitants consumim la muntanya i el paisatge en general, a cops de marca, atrets per publicitat comercial com la marca Andorra o les pistes d’esquí més conegudes. Ens apropem a Civís? Anem a Ars? Aprofitem que hi som per conèixer Asnurri? Què trobarem a Sant Joan Fumat? I si ens enfilem per la Vall de Castellbò? Turbiàs, Sant Andreu, Santa Creu, Sant Joan de l’Erm, Seix, Albet, Sendes...? Què s’hi cou a Solanell? Enfilem-nos en direcció al coll de Cantó: Vilamitjana, Pallerols de Cantó, Casovall,... En parlem?
Comencem per Vila-rubla, Biscarbó i Solans. Com tants altres pobles de la rodalia van ser abandonats pels seus habitants. En parlarem dels motius d’aquest èxode. Ara, però, avancem unes imatges recentment penjades a internet. Es tracta d’un reportatge del NODO on es poden veure les cases i els carrers d’aquests nuclis acabats d’abandonar. Cliqueu aquí: www.rtve.es/filmoteca/no-do/not-1682/1465220. És de l’abril del 1975. El tall de veu és ben curiós: una notícia dolenta és presentada com un nou èxit del règim. Però el que és impressionant de veritat són les imatges. Encara es poden veure bales de palla, escales fetes de fusta, arreus dels cavalls, cubells de metall, camps treballats sense tant de bosc, les pissarres de l’escola, rodes dels carros, aigua rajant per les fonts, abeuradors, nínxols amb flors, etc. Villa-rubla tenia el 1920 vint cases habitades. El 1975, cap ni una. Teniu imatges d’aquell èxode cap a la ciutat? Coneixeu el testimoni de familiars vostres? Voleu que parlem de la vostra experiència de retorn a aquests nuclis? Seria ben bonic de conèixer.

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EL COMÚ

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA