EXPOSICIÓ DEL SISQUET LLORACH


El 13 de desembre s’inaugura “Marines”, una exposició retrospectiva de Francesc Llorach Balcells


Francesc Llorach Balcells va ser alcalde de Torredembarra i un enamorat de la platja i el mar d’aquesta vila. La pintura va ser la seva passió i tota la vida va relacionar-se amb pinzells i teles. Per inspirar-se ho tenia molt fàcil: agafava els seus estris i es traslladava a Baix a Mar. Sis anys després del seu traspàs l’Auca Taverna promou una retrospectiva de la seva obra amb el mar com a fil conductor.

Francesc Llorach, el “Sisquet Pintor”com el coneixia tothom, va néixer el 1914 a Torredembarra, a cal Sumoy, a cal Sisquet Pascual. Va ser un gran aficionat a la pintura i les seves exposicions van ser exitoses i nombroses. La primera d’elles va tenir lloc abans de la guerra, als locals de la Cooperativa Popular la Veritable, que era al carrer Santa Rosalia. I la darrera mostra de la seva pintura es va fer al Palau dels Icard de Torredembarra, seu actual de l’Ajuntament, el 2006 en motiu d’un emotiu homenatge que va rebre per part de la família i el poble de la Torre que ell tan va estimar.

La seva vida va estar marcada per la guerra i la repressió. De jove va militar a Esquerra Republicana de Catalunya. De fet, el seu pare, en Francisco Llorach Sumoy, era un històric militant del Centre Republicà Democràtic Federal. Un cop començada a guerra les seves responsabilitats van augmentar i el mes d’octubre de 1936 va ser elegit per la majoria de representants polítics i sindicals com alcalde. Al cap d’uns tres mesos va deixar el càrrec perquè el seu estat de salut no era gaire bo. Quan es va recuperar es va incorporar a l’exèrcit republicà. Va lluitar al front de Terol.

Posteriorment fou represaliat pel franquisme, passant per un camp de concentració i per la presó de Pilats.  

Josep Subirats Piñana, antic senador, impulsor de la Unió Europea i amic de Llorach, no es cansava de dir en els actes públics que participava que Llorach devia ser el darrer alcalde republicà viu d’abans del franquisme.

Llorach, acompanyat sempre de la seva parella Pepita Solé Damian, va superar com va poder aquests temps difícils i va gaudir de nou amb la pintura.

L’Auca Taverna vol retre un sentit homenatge a aquest popular torrenc amb una exposició amb els seus treballs de temàtica marítima. La inauguració tindrà lloc el proper dijous 13 de desembre de 2012 a les 20h. En aquest acte intervindrà, entre d’altres, la néta de Francesc Llorach, la Rosa Castro Llorach. L’exposició romandrà oberta fins el 13 de gener de 2013. L’entrada és gratuïta.

Auca Taverna: Plaça de la Vila, 4 - Torredembarra

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

SEGONA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL RIU DE LES DONES"

24 de MARÇ: Cançons a la presentació del llibre de Julià Guillamon

GIRA JULIVERT 2023!

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

SOCIABILITAT POLÍTICA EN TEMPS DE LA II REPÚBLICA AL BAIX GAIÀ

JOSEBA LOINAZ + JOSE QUINTAS + JORDI SUÑÉ

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA