TERRA DE VINS










"Terra de vins", Diari de la Torre, febrer de 2012. També publicat a Cel Obert, núm. 18, primavera 2012, pàg. 18.


Agraeixo els comentaris del Moisès, l'Oriol, el Jordi R., el Quim, l'Antonella i del David D.

No fa tants anys els carrers feien olor a vi. Els carros, les portadores, els animals i el raïm es podien veure pels nostres carrers. El Quim “Maira” i el Jordi de ca l’Aurèlia m’expliquen que a la Torre hi havia unes quaranta cases que tenien cubs per a fer vi. Vingueren els temps moderns i oblidàrem que els productes que consumim surten de la terra. El paisatge agrícola és desolador. Els pocs que lluiten per fer sobreviure el sector primari es troben que massa sovint els costos de producció no es cobreixen amb les ventes. Les garrofes ja no es cullen. Les ametlles i les olives comencen a quedar als arbres.
Però no tot és resignació. Hi ha productors que han començat a distribuir vins i caves de qualitat a bons preus elaborats amb vinyes de la nostra rodalia. Al seu darrere hi ha enòlegs amb ganes d’innovar, fer les coses ben fetes i donar-se a conèixer pel territori. A Torredembarra trobem el Celler Dubos (dav.dubos@gmail.com) i el Celler Dica, a la partida de les Crehuetes. Els dos elaboren vins dins la DO Catalunya. Dubos compra el raïm a Salomó i el treballa als baixos d’una casa del carrer Freginal. És a punt de llençar Celler Dubos LDG 2008. Fan visites i cates al seu celler. Dica té vinyes a Torredembarra mateix.
A Salomó trobem el cava Reverté (www.cavareverte.com), que té el Brut Nature i el Brut Nature Electe. Aquest darrer té una gran nota a la Guia de Vins de Catalunya. El podeu degustar en diversos restaurants del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. A Torredembarra el trobem al Vaixell i al Noi. Cal dir que la Cooperativa de Salomó (www.coopsalomo.com) produeix cada any uns tres milions de quilograms de raïm la majoria dels quals serveixen per a fer vins bases per a les marques més conegudes.A la Nou de Gaià podeu visitar la Cooperativa la Verge de les Neus i 9+ l’Agrobotiga de la Nou (www.9mes.net). La Cooperativa fa dos caves: el Brut i el Brut Imperial. 9+ té tres tipus de cava: el Serra Alta Gran Brut, el Serra Alta Reserva i el +SNOU Reserva. Actualment s’estan preparant per llençar al mercat un cava, un vi blanc i un de negre ecològics amb el nom de Nuce, que és el nom de la primera referència escrita del poble de la Nou de Gaià, el 1011. Tenen una oferta que va des dels vins joves, tant blanc com negre, a vins elaborats amb varietats merlot i cabernet sauvignon o garnatxa negre i syrah. De la Nou també són les vinyes del popular director de cinema Bigas Luna. Ell elabora vins dins la DO de Tarragona que distribueix a través de la botiga que té a Torredembarra, el “Pa vi i xocolata”, als Munts, tocant al pont de l’avinguda Onze de Setembre (www.panvinoychocolate.com). Té vi blanc, negre criança i el negre Terra.
A Bonastre hi ha el vi ecològic de Partida Creus (www.partidacreus.com). Estan molt interessats en recuperar les varietats i el procés de vinificació tradicionals. Tenen diferents propostes: el Garrut, el Blanc Sumoll, el Quieto, el Gotto i l’Inquieto. En aquest poble també s’ubica Sicus, Terrers Mediterranis (www.facebook.com/cellersicus). Es tracta d’una empresa del jove viticultor Eduard Pié ubicada a la seva casa pairal del segle XVIII. La seva proposta són vins ecològics: un merlot criança, un cartoixà marí (vi blanc) i un vi dolç natural de cartoixà.
Al Catllar podem trobar Mas de Cosme, que ofereix vins dins la DO Tarragona (www.masdecosme.com).
Ara que es parla tant dels productes “quilòmetre zero” haurem mirar els nostres pobles per descobrir moltes coses que no sabíem que teníem tant a prop.

Jordi

Comentaris

Entrades populars

EL COMÚ

23 de NOVEMBRE: 100 ANYS DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE FIGUEROLA DEL CAMP

CRISIS I COOPERATIVISME

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

QUI VOLIA CREMAR TORREDEMBARRA?

El Cafè de Dalt: 156 anys d’història torrenca

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra

LES ÀNIMES DE TAMARIT

El Montmell