(Article per la revista Alternativa del mes de maig)
El Fòrum de les Terres del Gaià ha arribat a la seva desena edició. Al llarg de la seva història ha estat capaç de generar idees i sinergies. Destaquem-ne algunes: les Jornades d’Estudi i Difusió de les Terres del Gaià, la Marxa o el propi nom “Terres del Gaià”. La sala de plens de l’Ajuntament de Torredembarra va acollir el darrer debat d’on va sorgir la idea de conèixer altres experiències mancomunades de gestió de territoris que superen les estrictes fronteres administratives. Cal tenir present que el Gaià neix a Santa Coloma de Queralt, travessa pobles com Vilabella, Montferri, Salamó i va a parar a Tamarit.
Temps d’oportunitats
Conèixer com altres territoris s’han organitzat per desenvolupar els seus pobles, crear oportunitats de treball per als seus joves i protegir el medi pot ser un bon recurs per madurar les idees. Com gestionar una possible ruta de castells? I una ruta a peu entre el naixement i la desembocadura? Etc.
Consorcis
Al Fòrum va aparèixer el concepte de Consorci. Coneguem-ne alguns. La Taula del Sènia (www.tauladelsenia.org) aglutina 22 pobles de banda i banda de la frontera administrativa del Principat, del País Valencià i la Franja de Ponent. Tots ells estan situats prop del riu Sénia. La Taula té per objectiu crear un punt de trobada permanent, cercar inversions per, finalment, intentar que els joves no continuïn abandonant aquelles terres.
El Consorci per a l’Execució del Pla de Dinamització Turística de les Terres de l’Ebre (www.pladeturisme.cat) és un altre exemple. Cal destacar que està format per quatre Consells Comarcals: Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
A la tardor
A la tardor d’enguany es farà el XI Fòrum. Segurament serà al Pont d’Armentera. Serà un bon moment per posar en comú les experiències i treure conclusions.
Comentaris