LA VEU DEL POBLE, UN ANY DESPRÉS


Jordi SUÑÉ i David MORLÀ (2009): "La Veu del Poble, un any després", Opuscle de Setmana Santa. Torredembarra: Confraria de la Creu, pàg. 89.

La Veu del Poble, un any després

Ara ja fa un any que la Confraria de la Creu-Armats de Torredembarra va publicar el llibre La Veu del Poble. Més de cent anys de tradició coral a Torredembarra que vam escriure els dos sota signants. La veritat és que per a nosaltres va ser una oportunitat per endinsar-nos en la història de Torredembarra i en el moviment musical que hi havia hagut a la Vila anys enrere. Entre les qüestions que ens va agradar destacar va ser l’existència de diferents músics i compositors torrencs al segle XIX, les tres etapes de La Veu del Poble i la continuïtat del cant de les caramelles. El treball va comptar amb una edició de luxe, amb moltes imatges i format gran que permet un lectura agradable i localitzar els familiars que hi cantaven. Volem agrair de nou la col·laboració de moltes famílies que van col·laborar amb la recerca.

Tal com ens va passar amb l’anterior llibre que vam escriure plegats, El Cafè de Dalt, patrimoni de la Torre, després de la seva publicació hi ha hagut veïns que han seguit localitzant material sobre el tema. En aquest sentit volem destacar la troballa dels seus primers estatuts. Van ser signats el 15 de novembre de 1901 per Pascual Balcells, Francisco Gallofré, Josep Casals, Josep Fortuny, Florencio Valls, Adrian Samaniego, Francisco Gabardós i Domingo Pijuan. Aquests estatuts van ser presentats el 13 de febrer de l’any següent al Govern Civil de Tarragona. El seu primer article destaca l’objectiu de la nova associació: “Esta sociedad tiene por objeto la amigable reunión de los jóvenes de esa villa y unirlos en estrecho lazo formando un coro lo más instruido posible”.  Volem agrair la generositat de la Rosa Castro Llorach per haver-nos facilitat aquest document que restava amagat entre mobles antics des de feia molts anys.

Publiquem, finalment, algunes imatges localitzades amb posterioritat a la publicació de la monografia. El llibre encara es pot adquirir a través de la Confraria de la Creu – Armats de Torredembarra.

David Morlà i Jordi Suñé


Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

GIRA JULIVERT 2024!

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

La Pedra Alta de Can Ferrer

23 d'ABRIL de 2024

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS