PRELUDI

 


“When the spirits are low, when the day appears dark,

when work becomes monotonous,

when hope hardly seems worth having,

just mount a bicycle and go out for a spin down the road,

without thought on anything but the ride you are taking.”

Arthur Conan Doyle (1859-1930)

 

Pedalar. Ser aire. Ser vent. Cop de pedal. Accelerar. Mantenir la velocitat i l’equilibri. No cal pensar-hi gaire. El plat gira constant i la cadena que es tensa fa el seu camí fins al pinyó. Així de fàcil, així de senzill. Sense benzina. Sense secrets per als profans. Tot a la vista. Res a amagar. Somriure als vianants o passar desapercebut. Silenci volgut o salutacions fugaces als que passen. La bici no s’atura fins que arribem al nostre destí.

Pedalar. Repetir. Pedalar. No cal pensar-hi gaire. Pedalar. El cap pot volar. Pedalar. El cap vola com quan camines una llarga estona. Pedalar i una cosa porta a l’altra. Pedalar. No cal wifi. No hi ha dades ni mòbil. Mans al manillar. El cap mira endavant. I pedalar. No hi ha whatsapps ni Google. I, és clar, retrobar-se. El cos. Tenir força o no tenir-ne. Fred, calor, humitat, soroll o silenci. Parlarem del silenci. Vent, pluja o un sol radiant. El cos present. Vida analògica per una estona. Pedalar.

Calor, fred, pluja, vent. Som a l’exterior. Som vida. Som part del tot. Notem tot el que passa. Pell. Sensacions. Fugim de la cuirassa que ens permet amagar-nos i no notar els canvi de temps. Mirem l’entorn amb pau. “El paisatge no té propietari”, va dir l’escriptor Henry David Thoreau.[1] Deu ser això: tornar a mirar l’entorn, ser part del paisatge, fins i tot de la natura. I perdem la por: “... no puedes estar más mojado. Rendirse a esto y aceptarlo produce un nuevo tipo de placer: una liberación física y mental de inhibiciones, miedos y prejuicios arraigados.”[2]

/La fotografia és a l'Alguer, el gener de 2015/

[1] Henry David THOREAU (2017): Caminar. Barcelona: Angle Editorial.

[2] Nick MOORE (2019): Mindfilness para ciclistas. Madrid: Librero, pàg. 27.

Comentaris

Publicacions populars

SANT SEBASTIÀ A CLARÀ I A VESPELLA DE GAIÀ

EL TIMBAL (1994-2016)

LES CANÇONS DE TORREDEMBARRA

QUI VA MATAR A PAU SOLÉ MENSA?

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

CITB (1994-1999)

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

EL RIU DE LES DONES. CONVERSES AMB LES PADRINES DEL PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU

EL DEUTE MUNICIPAL de TORREDEMBARRA, MÉS BAIX QUE MAI

QUI VA MORIR A LA GUERRA DEL RIF?