Pomell Roses de la Verge de Montornès

A principis de la dècada de 1920 s’estenien per tot el país nuclis locals dels Pomells de Joventut, a iniciativa de l’escriptor J. M. Folch i Torres (1880-1950) i gràcies a l’ampli ressò de la revista d’En Patufet. Es tractava d’associar a les noies joves per tal de formar-les en els valors catòlics i catalanistes. Les seves activitats combinaven actes culturals, com la representació obres de teatre o el recital de poesies, i “obres piadoses” per tal d’ajudar gent propera tot seguint l’ideari esmentat. La seva estètica és recordada per les seves caputxes blanques. La seva vida fou efímera perquè fou prohibida per la Dictadura de Primo de Rivera.


A la Pobla de Montornès es creà un Pomell el desembre de 1921, amb el nom de Pomell Roses de la Verge de Montornès. La seva primera presidenta fou l’Adela Muñoz. A la junta l’acompanyaren l’Antònia Rovira, l’Adela Olivé i la Maria Mercadé. A l’arxiu Folh i Torres, ubicat al castell del Palau-Solità i Plegamans s’hi conserva un full amb les signatures d’unes quantes sòcies. Segurament, n’eren més. Fóra bo de recuperar les fotografies antigues que documenten l’existència d’aquesta entitat. Deixo el meu contacte a la direcció de la Pigota. 
Aquí teniu els noms de les sòcies que hi surten: Adela Muñoz, Carmen Rovira, Maria Mercadé, Maria Batlle, Adelina Nin, Carme Mercadé, Rogelia Muñoz, Teresa Jansà, Maria Busquets, Roser Montserrat, Mercedes Segú, Rosa Fortuny, Rosa Parera, Maria Borràs, Teresa Mañé, Pilar Mercadé, Pepita Mercadé, Maria Jansà, Pilar Batlle, Maria Busquets, Maria Recasens, Rosa Recasens, Teresa Mañé i Dolores Jansà.
"Pomell Roses de la Verge de Montornès", La Pigota, núm. 6, febrer de 2014, pàg. 15.

Comentaris

Entrades populars

VARA PER TRES!

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

QUI VA MORIR A LA GUERRA DEL RIF?

GIRA JULIVERT 2021!

PERE GIBERT RECASENS DE LA POBLA DE MONTORNÈS

SANT JAUME DE CREIXELL

JOSEBA LOINAZ + JORDI SUÑÉ

CONXITA MONRÀS CASAS I RAMON ACÍN