CRÒNIQUES COLONIALS

 

Espai en construcció.

EMPRESES QUE VAN MARXAR (AMB L'AJUDA DE L'ESTAT)

Totes les empreses de l'Íbex que tenien seu a Catalunya van marxar excepte Grífols arran del referèndum de l'octubre de 2017.

Entre aquestes empreses que van marxar destaquen Caixabank i el Banc Sabadell.

També va marxar el Grupo Planeta, propietària de la Casa del Llibre del passeig de Gràcia de Barcelona.

La marxa d'empreses de Catalunya va ser facilitada pel govern de l'Estat espanyol.

BAIXADA D'INVERSIONS DE L'ESTAT A CATALUNYA

Aquesta mesura ve acompanyada d'una important baixada d'inversions de l'Estat a Catalunya. L'Estat recapta els impostos a Catalunya, se'ls emporta i no inverteix a Catalunya el que li pertocaria per població i per PIB.

Els efectes, és clar, es comencen a notar.

Un estudi de la Universitat de Barcelona i el Departament d'Economia de la Generalitat de Catalunya han analitzat les inversions del ministeri de Foment en el període 2002-2017. Segons aquest treball, l'economia catalana seria entre un 2,6% i un 9,8% més gran si no hi hagués hagut un dèficit d'inversions de l'Estat. Un 9,8% del PIB és una barbaritat. De la mateixa manera, aquest estudi el nombre de llocs de treballa que hagués generat la inversió estatal i l'augment del PIB. Aquesta xifra se situaria entre 29.000 i 113.000 llocs de treball.

Mireu que escriu el periodista Jofre Llombart al seu perfil de twitter: "Entre el 2007 i el 2015 (governs Zapatero i Rajoy): a Rodalies Renfe Madrid es van gastar 5.500 milions d'euros dels 5.000 pressupostats (110%). A Rodalies Catalunya es van gastar 400 milions d'euros dels 4.000 pressupostats (10%)"

RECAPTEN IMPOSTOS AQUÍ I DESPRÉS NO ENS ENVIEN ELS DINERS NECESSARIS PER MANTENIR ELS SERVEIS PÚBLICS

L'Estat  espanyol recapta els impostos a Catalunya. S'emporta els diners a Madrid i després, via pressupostos, ens assigna partides per finançar les institucions i les serveis públics. Aquesta xifra no dona per pagar l'estat del benestar que necessitem. Aquesta xifra sempre és inferior als diners que els paguem. Estem parlant de les balances fiscals. Hi ha estudis que xifren en 16.000 milions d'euros anuals aquest dèficit. Són diners que paguem i no tornen a Catalunya. L'explicació inicial és el principi de solidaritat entre territoris. I això sona bé si no es perpetua en el temps, si es valora, si ajuda a desenvolupar els territoris amb dificultats i si no empobreix les comunitats que aporten. Però el missatge que ells venen als territoris és que Catalunya no té dèficit fiscal i que Catalunya no és solidària.

Amb l'infrafinançament es van carregant la qualitat dels nostres serveis públics de manera premeditada. Recordeu que el sistema judicial espanyol no va investigar aquella conversa del ministre del PP Fernández Díaz amb Daniel de Alfonso on afirmaven allò de "les hemos destrozado el sistema sanitario".

EVITAR LES INVERSIONS EUROPEES

Acabo: el corredor del Meditarrani seria una infraestructura que dinamitzaria tot el llevant de la Península Ibèrica. L'Estat ho sap i desvia sistemàticament els fons europeus cap a altres vies de comunicació amb Europa que perjudiquin a Catalunya i al País Valencià. Un d'aquestes inversions va anar a parar a pagar el túnel entre Chamartín i Atocha.

L'ESPANYA BUIDA

L'objectiu de l'Estat espanyol no és desenvolupar Espanya. De fet, Espanya s'està buidant. Estan concentrant la seva població i el poder econòmic al voltant de Madrid. D'allí maneguen les polítiques públiques que ens afecten a tots. 

(La gràfica és de l'Ara. És l'evolució percentual del pressupost de l'Estat a Catalunya fins l'any 2015)

Comentaris

Entrades populars

CAGANT MELODIES (1995-1999)

CANÇONS PER ESCOLTAR AMB ELS XIQUETS I LES XIQUETES (I ALGUN RECURS MÉS)

NI FOLLA (1993-1995)

8 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

REVISANT "VOTS DE POBLE". M'AJUDEU?

CRISIS I COOPERATIVISME

EL DEUTE MUNICIPAL de TORREDEMBARRA, MÉS BAIX QUE MAI

RIU AVALL: CAMINANT PER LES TERRES DEL GAIÀ

QUI VA MATAR A PAU SOLÉ MENSA?