TRENKADIS / MORERA


Fa un parell d'anys, Morera visitava el museu Toulouse Lautrec, a l'antic palau episcopal d'Albí, a l'Albigès, a Occitània. En sortir va fer allò que acostuma a fer, entrar a una llibreria a remenar. És allí on va descobrir el llibre L'art de la lecture. Livres et lecteurs dans l'art de pompéi à nos jours, de David Trigg. Aquest és el punt de partida de l'exposició que hem pogut gaudir aquest mes de juliol al Centre Cultural de la Nou de Gaià. 
En el llibre esmentat, l'artista hi troba un recull de quadres on els llibres són els protagonistes, de diferents estils i èpoques. A partir d'aquí, amb retalls de materials reutilitzats, Morera basteix els seus quadres fets a base de collage. Art visual i llibres. Si a aquest casament artístic hi afegim el lloc i el poble on ha estat l'exposició el plaer suggerent és màxim. 
La premsa d'olives per fer oli, la mola, els cubs per a fer vi, les botes i la sortida al carrer d'on es pot observar la Pleta, aquest paisatge nostre, mediterrani, mosaic de vinya, garrofers, oliveres i pedra seca. Un paisatge, per cert, on Morera se sent a gust i arrelat, curiós de mena, com és ell, observador de les coses senzilles, de la vida quotidiana, dels llocs bonics però no pas massificats pel turisme. En aquest sentit, recordo els tastos que ens va fer amb les exposicions Tardorals i Arrelats.
Tornem a dins, si us sembla, a l'exposició. Homenatges a alguns dels seus referents. Potser el que més destaca és el de Joan Brossa. A mi em crida l'atenció la clucada d'ull a Vincent van Gogh, del qual vaig resseguir les seves passes per la Provença, jo fent de turista i ell cercant la llum. Li vaig fer una cançó, per cert. Morera juga amb l'espai de manera deshinibida. Hi ha quadres, objectes, textos, llibres que ha trobat en botigues de segona mà, una màquina d'escriure, una obra que penja cap el forat de la cisterna, etc. 
Trenkadís ha tombat per diferents pobles del Baix Gaià i ha anat creixent. Penso que aquesta proposta està preparada per volar. Podrem veure Trenkadís a Reus, Tarragona o Barcelona en espais culturals on Morera pugui seguir jugant amb les seves obres, els visitants i els espais? Jo ho proposo.








Comentaris

Entrades populars

4 d'ABRIL: NOU LLIBRE! DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

CRISIS I COOPERATIVISME

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

Estudis Altafullencs 41

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

NUMEN MESTRE

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

LA GUERRA DE CUBA