LA PAGESIA A TORREDEMBARRAAquests dies de confinament s’ha parlat molt dels productes locals, del kilòmetre zero, de la pagesia i la ramaderia. Els experts preveien una gran crisi global quan la producció del petroli anés a menys. I els ecologistes i els científics ja fa anys que ens alerten que l’actual model de creixement econòmic ens porta a un atzucac ambiental. I, al final, tot a petat abans d’hora. Més que mai, hem vist la importància de tenir ben a prop els pagesos i les pageses i tots els sectors laborals que ajuden a mantenir la nevera plena.
Pel camí hem hagut d’abandonar camps de conreus, terres fèrtils on hi ha crescut el bosc o on hi hem construït ufanosos blocs de pisos. El preu que es paga als productors del país, ja siguin de llet, de taronges, de raïm o d’oli, no serveix ni per pagar les despeses. D’aquesta manera, condemnem al sector a desaparèixer. I mica en mica, ens hem anat carregant el sector primari local i amb ell tot un conjunt de coneixements ancestrals que van permetre la vida durant generacions.
Tot això bé a tomb perquè aquests dies recupero una recerca que tenia al calaix. Es tracta de recuperar aquesta memòria agrícola i ramadera del meu entorn local, Torredembarra. Aquest municipi del Baix Gaià, que tots coneixereu per la platja natural dels Muntanyans, el barri marítim o les festes majors que tenen lloc al nucli antic, era un poble pagès. També tenia pescadors i una indústria mitjana que durant el segle XX va donar molta feina als pobles de la rodalia. Es conreaven tots els terrenys de secà –vinya, oliveres, garrofers, ametllers i pocs avellaners- i de regadiu, amb més de 100 sínies que permetien produir melons, moniatos, espigalls, enciams, escaroles i, fins i tot, cotó.
Si voleu donar una ullada al meu treball i ajudar-me a posar ordre a les idees, no dubteu en escriure’m. Us enviaria el pdf de l’estudi i podríeu enviar-me les vostres opinions o coneixements. Moltes gràcies per avançat i... visca la terra!

Comentaris

Entrades populars

CREIXELL, 1822

CD DE JULIVERT: A TAMARIT!

LES FESTES MAJORS DE CREIXELL DEL 1902, 1927 I 1928

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

29 d'ABRIL: BIBLIOTECA MESTRA MARIA ANTÒNIA (TORREDEMBARRA)

CREIXELL FA MEMÒRIA

ALGUNES EFEMÈRIDES TORRENQUES