Tirar confits o morir

Càntirs fets a Torredembarra conservats al Museu de la Terrissa.

“Tireu confitura o si no,

es morirà la criatura”

Cantarella popular.

 

El naixement d’una criatura era molt celebrat als pobles. Hi havia el costum d’anar a casa després del bateig i tirar confits, avellanes o llaminadures des de la finestra. Al carrer s’esperaven els veïns i les veïnes, que arreplegaven el que podien. Encara hi ha alguna casa on es fa. Quan jo era petit ho feia tothom. No sé com, però la canalla ens assabentàvem on tiraven a bateig i allí estàvem, puntuals.

He llegit a La Tartrana, una revista que publicava el Centre d’Estudis d’Altafulla a la primeria, que era costum que els veïns d’aquest poble trenquessin càntirs a terra per tal que la comitiva que venia de l’església amb el nadó trepitgés la terrissa i aquest tingués sempre bona sort. En arribar a casa de la família que havia parit es tiraven els pertinents confits i els veïns anaven a “plegar rollau”. Si no en llençaven, corrien el perill de morir. O això deia la cantarella que recitava la gent congregada al carrer: “Tireu confits/ que són podrits./ Tireu avellanes/ que són fallades./ Tireu confitura/ o si no es morirà/ la criatura.” No rima gaire però l’amenaça fa por. Jo tiraria els confits per si de cas. A Castellvell del Camp també la deien, aquesta cantarella.[1] Es devia fer a tots els pobles amb petites variacions de la cantarella. La Rosa M. Canela ha pogut documentar pràctiques semblants en diversos municipis.[2]

Aquesta tradició, la de trencar càntirs, està documentada a Altafulla amb tot detall gràcies a la correspondència conservada entre Josep Yxart i l’escriptor Narcís Oller de finals del segle XIX.[3]



[1] Jordi SUÑÉ (2010): Parlen les àvies. Costums i tradicions de Castellvell del Camp. Castellvell del Camp: Ajuntament de Castellvell del Camp.

[2] Rosa M. CANELA (2017): Bateig sense aigua. Accions i celebracions civils a Catalunya. Barcelona: Generalitat de Catalunya.

[3] Josep SABATÉ (1980): “Llegendes, costums, tradicions”. La Tartrana, núm. 4, pàg. 12-15.


Retall del llibre VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ.

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

EL CARRER FREGINAL (TORREDEMBARRA)

La Pedra Alta de Can Ferrer

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

MÚSICA I BICICLETES

MIQUEL MESTRE AVINYÓ

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

SANT NICASI DEL CATLLAR