150 ANYS DE FERROCARRIL

Pagès editors i l'Institut d'Estudis Penedesencs han editat el llibre "150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell (1865-2015)". Es tracta d'una obra molt ben feta que ha comptat amb la participació de diferents autors, entitats i centres d'estudis. Entre ells trobem el Centre d'Estudis Sinibald de Mas i l'historiador torrenc Lluís Català. És un projecte molt ambiciós que ha donat un bon resultat. En sentirem a parlar.
Endesa. Quan fa que no passen a mirar el comptador de la llum? Dos anys? Més encara? Us passa a vosaltres? Al nucli antic de la vila fa temps que no veiem passar els operaris prenent nota del consum elèctric. L'empresa deu haver augmentat encara més els seus beneficis enviant a la cua de l'atur els seus treballadors. La impunitat d'aquesta empresa, que els dirigents del PP van privatitzar (1998) i donar als seus amics -recordeu a Manuel Pizarro?-, és total. Paguem la llum més cara d'Europa -només ens superen dues illes- i les seves inversions al territori brillen per la seva absència. Per cert, recordeu la cantarella que les privatitzacions farien abaixar els preus dels productes i serveis? Doncs bé, feu números. La llum ha pujat boi el 100%. Els sous, no. Acabo amb aquest tema. Diuen que hem de millorar la productivitat i ens abaixen la nòmina. Buf. Però les elèctriques cobren la llum cinc vegades més cara a les petites empreses que a les grans. La productivitat es pot millorar rebaixant els costos que no toquin la butxaca dels treballadors. I ho saben.
Gaianada. A principis de novembre el Gaià va baixar desbocat enmig d'una intensa llevantada. Es va emportar passeres i part del Camí de les Terres del Gaià que tot just ara començava a prendre forma. Caldrà repensar el Camí i unir esforços per tal que estigui operatiu tan aviat com sigui possible. En sentirem a parlar.
El Catllar. L'Ajuntament del Catllar ha editat l'Atles històric il·lustrat del Catllar. Edificis destacats de la vila i restes arqueològiques. L'obra ha anat a càrrec del rierenc Joan Carles Blanch, que s'ha encarregat tant dels textos com dels dibuixos. Hi trobareu detalls dels jaciments dels Vinyets i de la Cativera. Podreu entendre com funcionava el molí blader, l'agulla, la farga, el pou de glaç o el molí paperer.
Cinema. Pedro Nogales i José Carlos Suárez han publicat El nostre cinema paradís. Els inicis del cinema als pobles del Tarragonès. El treball, que va ser reconegut amb el Premi Tarragonès d'Investigació, ha estat publicat per Arola. Hi trobareu referències al Recreo, la Unió i el Sabó, l'època en què un municipi de poc més de dos mil habitants com Torredembarra tenia tres cinemes.
Matinada. A finals de novembre vaig ser a l'Esplai Matinada fent una activitat de música. Tenen un espai al Patronat Antoni Roig. Hi fan activitats tots els dissabtes per la tarda. També fan sortides i participen de festes com el carnaval. M'ensenyen fotografies dels anys 90 i repassem les desenes d'activitats que han desenvolupat aquests anys. A part de les famílies amb fills discapacitats, hi ha molts socis que ho són per donar suport. S'hi respira bon humor i ganes de fer coses. Per molts anys!

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

GIRA JULIVERT 2024!

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT