Llibres per aquest estiu

"Llibres per aquest estiu", Diari de la Torre, núm. 184, juny de 2013, pàg. 24.
S’acosta a tota velocitat l’estiu però encara tenim entre mans algunes espurnes del Sant Jordi que ja ha passat. A la presentació del BOI del Centre d’Estudis Rodencs, que va tenir lloc el passat 19 d’abril, vaig recomanar quatre llibres de la comarca. Un de gastronomia, el de l’Àlex Segú, del Restaurant Mulsum de la Riera de Gaià: La calçotada ideal. De llibres infantils vaig anomenar el conte El secret de la princesa de la torrenca Anna Rius i la il·lustradora Marta Barbal. Juntes han impulsat una editorial, Cruspim Contes, que fa llibres personalitzats al gust del client. Us imagineu ser el protagonista d’una història fantàstica? De música vaig recomanar el repertori per a gralla Josep Mercader Ramon (a) Astó (1886/1964), editat de manera molt polida pels Grallers de la Torre. Finalment, vaig posar en valor el llibre del Ricard Ramon República, reforma i democràcia local, sobre la Riera de Gaià.
L’endemà es va presentar el llibre dels versots dels Diables de Torredembarra Diable sóc d’aquest ball... que inclou articles breus d’antics i actuals membres de la colla. Per Sant Jordi també va sortir un nou volum de les Rates de Biblioteca i ja en van 14! També va veure la llum la setena proposta de Memòries de la Torre, la col·lecció de llibres que impulsa el Patronat Municipal de Cultura a partir dels treballs que van rebent la beca de recerca Manuel Crehuet. Aquesta vegada el tema és biogràfic. L’autor, el Josep Solé, ha resseguit la vida professional de la perruquera torrenca Antonieta Agustí.
Pagesia. El passat 19 d’abril vam poder gaudir d’una bona taula rodona sobre la nostra pagesia local organitzada pel Centre d’Estudis Sinibald de Mas. Vam compartir taula el Jaume Boada del Departament d’Agricultura de la Generalitat, el Josep Santesmases president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i un dels impulsors de l’exposició sobre el món rural als Països Catalans, i els pagesos el Josep Turdiu, Anton Salvat i Jordi Rovira. Vam endinsar-nos en el passat agrícola de la vila, vam analitzar les dificultats i la crisi del sector actual i vam apuntar possibles vies per tirar endavant a casa nostra. Vam aprendre moltes coses! La propera cita és el 16 de setembre a la Biblioteca Mestra Maria Antònia. Parlarem de la vinya amb productors de la rodalia i coneixerem com es feia el vi a la Torre no fa tants anys.
Arquitectura. El Sinibald de Mas i el Centre d’Estudis d’Altafulla han publicat Altafulla i Torredembarra 1950-2010 un llibre que posa en valor alguns edificis construïts als nostres municipis entre aquests anys. Hi trobareu anàlisis i plànols dels Quatre Motels, de l’Hotel Líder, les Casas Gemelas, la Casa de Colònies Dortmund, l’Institut Torredembarra i el Far, entre d’altres. Activant patrimoni.
Tapes de claveguera. L’art contemporani ens ha fet qüestionar d’arrel què és i què no és art. Quan l’evolució de la tècnica va arribar a tal perfecció que la realitat i la ficció es confonien, els artistes van obrir camins creatius i d’expressió que van deixar a la resta mortals força desconcertats. El Fabio Guzmán, membre de GROP, és un artista de Roda de Berà que ha transgredit la quotidianitat per arrencar una imatge de carrer i convertir-la en un objecte i en una inspiració. Les tapes de les clavegueres amaguen dates antigues, faltes d’ortografia, noms de pobles i formes geomètriques sinuoses. Torredembarra ha gaudit per dues vegades aquest hivern-primavera de la seva proposta trencadora. Seguirem atents la seva evolució.
Curs per investigar. El Sinibald de Mas ha organitzat una sèrie de conferències formatives per tal d’animar a tothom a fer recerca. La darrera sessió serà el 5 de juny a les set de la tarda a la Biblioteca Mestra Maria Antònia. Aquest dia parlaran historiadors de Torredembarra i del Baix Gaià i ens explicaran les seves experiències i trucs. Allí estaré!
Jordi  /  www.elriu.cat

Entrades populars

4 d'ABRIL: NOU LLIBRE! DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

CRISIS I COOPERATIVISME

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

Estudis Altafullencs 41

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

LA GUERRA DE CUBA

SANT NICASI DEL CATLLAR