RIU DE TINTA

"Riu de tinta", Diari de la Torre, juliol de 2012, núm. 174. pàg. 24.
La Resclosa. El mes de març de 2010 va tenir lloc a cal Cadernal (calcadernal.org), a Salomó, les segones Jornades d’Estudi i Divulgació de les Terres del Gaià. Les expectatives de participació i continguts van ser assolides amb nota. Ara, dos anys després, les ponències i les comunicacions de les Jornades s’han publicat en format paper. De nou, el Centre d’Estudis del Gaià (cegaia.blogspot.com) ha estat al capdavant d’aquesta aventura que ha comptat amb el suport dels consells comarcals del Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà, la Diputació, l’Institut Ramon Muntaner, la Fundació Privada Mútua Catalana i de diferents Ajuntaments com Aiguamúrcia, Bràfim, el Catllar, Montferri, les Piles, el Pont d’Armentera, Querol, Rodonyà, Salomó, Vilabella o Vila-rodona.
                El volum, dirigit per Marc Badia i Josep Santesmases, inclou interessants treballs sobre els castells del Gaià. En aquest sentit trobem les darreres novetats sobre les recerques als castells de Selmella, de Santa Coloma de Queralt, del Catllar i a la torre de Santa Perpètua. També hi ha treballs sobre la toponímia de Vespella i Querol. A nivell de natura cal destacar els estudis sobre els macroinvertebrats i els refugis dels ratpenats. També s’han inclòs algunes intervencions sobre el sector primari com l’experiència d’un pastor que neteja boscos amb el seu ramat o la reintroducció del conreu de sumoi a les nostres contrades. Un llibre, doncs, molt entretingut i recomanable. Si el busqueu a les llibreries el trobareu amb el nom de La Resclosa número 15.
                I apunteu a l’agenda: és molt possible que les terceres jornades es facin a finals de 2013 a l’Alt Gaià.
Baix Gaià. Aquest passat mes d’abril naixia una col·lecció de llibres sobre la història del Baix Gaià. Dels tres volums que es publicaran ha aparegut el segon. Es tracta d’un treball escrit per l’historiador Salvador-J. Rovira sobre l’edat moderna. Si voleu conèixer com eren aquest pobles en temps de Ferran II o conèixer històries de pestes, pirates, sometents, plagues de llagostes i guerres no dubteu en cercar-lo. Darrere aquesta iniciativa hi ha un grup d’historiadors de la comarca amb ganes de donar a conèixer una història compartida i de veïnatge. El suport de moltes famílies que han comprat el seu exemplar i el patrocini dels onze ajuntaments, la Diputació, el Consell Comarcal i la FP Mútua Catalana han fet possible aquest projecte en aquests temps difícils. Al 2013 podrem gaudir d’una nova entrega.
Protocol. El passat dissabte 7 de juliol es va presentar al Pati del Palau dels Icard el Protocol de les Festes de Santa Rosalia. És una gran notícia. El treball és fruit de molt de temps de debat i d’un consens molt ampli. Aquesta fita permetrà mantenir i ampliar el teixit festiu torrenc sense por a perdre aquella identitat que la fa única en una època de canvis accelerats.
Sínies. Aquests dies hem pogut veure com es reparava l’esvoranc de la Sínia de la Vila. Els torrencs que ens estimem el nostre patrimoni ens hem sentit per un moment feliços després de tants anys de destrucció. Esperem que no sigui una flor d’estiu i a partir d’ara els veïns i el nostre Ajuntament, junts, no deixem malmetre cap altre sínia, ni cap altre marge, ni cap altre trona, camí, cup o cases del nucli antic, arbres o camps de conreus. Val la pena aturar-se, mirar enrere i repensar la vila. El patrimoni pot ser una eina per atreure a la gent de fora però sobretot un estímul positiu per la gent que vivim aquí tot l’any.

Jordi

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

EL COMÚ