RIU DE LLÚPOL

"Riu de llúpol", Diari de la Torre, núm. 164, setembre de 2011, pàg. 25.

L’estiu que ja ha passat ens ha deixat bones notícies. Una d’elles és que, després de més de deu anys de lluites socials a favor del cabal ecològic del riu Gaià, l’aigua torna a baixar per la llera. Encara que sigui a compta gotes, el subsòl comença a fer front a la salinitat que havia condemnat a mort al bosc de ribera i tants i tants pous que havien regat des d’antic les nostres terres fèrtils. Però pel Gaià no només hi baixen aigua i excursionistes entusiasmats de retrobar-se amb un territori que havien oblidat durant dècades. La cervesa artesana vessa per les planes al•luvials i s’estén per botigues, festes populars i fires. Des de Santa Coloma de Queralt al Baix Gaià, tornen a brollar les fonts i es construeixen de noves d’on raja la cervesa. Gent valenta, amb empenta, tafanera, amb ganes d’experimentar i trobar la fórmula perfecta estan al darrere de tres projectes cervesers ubicats en diferents punts de les Terres del Gaià.
A l’Alt Gaià hi trobem la Segarreta. Es tracta d’un projecte liderat per dos emprenedors que porten un parell d’anys fent petites tirades. Vist l’èxit i el plaer experimentat pels seus protagonistes en veure la resposta de la gent, han decidit fer un pas més. Aquests dies estan estrenant la seva fàbrica, on podran passar de produccions de 80 litres a fer-ne de 600. Actualment estan fent dos tipus de cerveses. En primer lloc, trobem la rossa, amb ordi i blat, una mica llupolitzada i àcida. L’altra és la moreneta, feta amb sis cereals.
Al Gaià Mig, al municipi de Montferri, hi trobem les Clandestines. Tenen el local ubicat al carrer Major, molt a prop del Casal Cultural –espai imprescindible!-. Es tracta d’un projecte que ja inclou una carta de sis cerveses diferents. Totes elles es fan amb una alta fermentació i tenen una baixa graduació alcohòlica, amb gustos equilibrats de malta i llúpol. Els agrada experimentar amb ingredients de la comarca com la farigola o la mel. Curiosament, les seves cerveses es venen sense pasteuritzar ni filtrar (lesclandestines.net).
Al Baix Gaià, a Torredembarra, tenim l’Estraperlo, de la mà del Roger Núñez i l’Oriol Pijuan, dos emprenedors de mena. Ja fa cinc anys que fan cervesa artesana. Primer ho van fer per a consum propi i des del 2008 ja distribueixen la seva pròpia marca. Ho celebren cada any amb una festa que inclou actes musicals al carrer. Fan una producció mensual d’unes 1400 unitats. Són els organitzadors de la Fira de Cervesa Artesana de Torredembarra, que enguany celebra la tercera edició el 7 i el 8 d’octubre (cervesaestraperlo.com).
Els tres casos són bons exemples d’experiències que s’insereixen en el teixit associatiu i comercial del territori. Els tres també demostren la voluntat d’experimentar, innovar i fer les coses ben fetes i amb qualitat. En temps de crisi econòmica, cal donar a conèixer aquestes iniciatives que posen en valor el nostre territori i que no només busquen el lucre propi. Ens veiem a la Fira!

Jordi

Comentaris

Entrades populars

EL COMÚ

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

JUSTO CABALLERO (1896-1983)

FUSTEGUERES

CRISIS I COOPERATIVISME

EL BAIX GAIÀ AL SEGLE XX

La Pedra Alta de Can Ferrer

GIRA JULIVERT 2024!

SANT NICASI DEL CATLLAR