LES ENTITATS DE CREIXELL

“Les entitats de Creixell”, El Timbal, núm. 62, 2006.

En aquest apartat m’agradaria poder recollir anècdotes, imatges, històries i documents que parlin del Creixell de principis del segle XX. Espero la vostra ajuda en aquesta tasca de recerca. Si teniu qualsevol cosa que em pogueu explicar, document antic per ensenyar o fotos no dubteu a posar-vos a contacte amb mi (antropologiaimes@gmail.com).

En aquesta primer entrega us vull parlar de les entitats que hi havia a Creixell abans de la guerra. Comencem per les mutualitats, aquelles entitats destinades a garantir ajuda econòmica a aquells socis que caiguessin malalts. Les dues van ser creades a finals del segle XIX: Montepío de los Enfermos (1891) i l’Hermandad de San Antonio (1891).

Les entitats religioses, vinculades a la Parròquia de Santiago Apòstol, eren: el Apostolado de la Oración (1912), la confraria Tercera Orden (1920) i la Congregación de la Doctrina Cristiana (1922).

Les entitats agrícoles que he pogut localitzar són dues: Trabajadores Agrícolas (1894), que era un moviment impulsat pels republicans federals, i el Sindicat Agrícola d’Agricultors (1931), que gestionava una cooperativa de consum.

Les entitats de lleure eren dues: el Casino Liberal (1889) i la Joventut de Creixell (1934). Tenim una referència als locals de la Joventut Creixellense de l’any 1930. Serà la mateixa entitat que la Joventut legalitzada el 1934?

Els partits polítics que hem localitzat són 5: el partit federal (almenys des de 1916), la Unión Patriótica (1929), el Centre Catalanista Republicà (1931), el Centre Republicà Federal (1931) i el Centre Republicà Radical (1934). Possiblement el Centre Republicà Democràtic Federal sigui la mateixa entitat que els federals que hem localitat el 1916 que assistien a les assemblees federals provincials.

Jordi Suñé Morales

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

EL CARRER FREGINAL (TORREDEMBARRA)

La Pedra Alta de Can Ferrer

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

MÚSICA I BICICLETES

MIQUEL MESTRE AVINYÓ

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

SANT NICASI DEL CATLLAR