TIRAR A BATEIG A CREIXELL

 


Els naixements eren molt celebrats per les famílies i també per la comunitat. Es feia el bateig a l’església. «A mi em va batejar mossèn Francisco Vives.» (Josep Solé) «I a mi!» (Maria Brugarola) De mitjana, es tenien molts més fills que avui en dia. «Abans eren molts germans a les famílies.» (Joan Virgili)

El Jaume Arall recorda que es tirava a bateig i després es feia «ressopó» per la família. L’Alvar Font encara va tirar a bateig quan van néixer els seus fills. «N’hi va haver dos que van partir una pesseta de paper per la meitat quan baixava volant. Van agafar la meitat cadascú i no van ser capaços d’ajuntar-la. Un deia que és meva, que és meva... Érem joves. I confits! Sí, home, quan hi havia un bateig anava tot Déu allí, a plegar. Ara potser no fan res d’això ja. Però llavors, sí, era un festival de la casa. De la finestra de dalt, tiraven.» (Joan Virgili)

«Com que nosaltres érem pagesos i teníem avellanes i umetlles, doncs això la gent ho agraïa, també en tiràvem. I compràvem confits i carmelos i tiràvem confits i carmelos, eh? Fèiem bateig, sí. Ho posàvem dins d’una cistelleta i ho tiràvem des d’una finestra perquè ho agafessin. Algun camí, potser al principi, el padrí feia el gesto de tirar algun diner per veure com se tiraven els xicots.» (Emília Gual)

Imatge cedida per Josep Font.


SI VOLEU MÉS INFORMACIÓ, CONSULTEU EL LLIBRE CREIXELL FA MEMÒRIA.

Comentaris

Entrades populars

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

PRESENTACIÓ DELS ESTUDIS ALTAFULLENCS 49

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

EUSEBI MERCADER MERCADER

SANTA I ROSALIA

Torredembarra té les arrels a la Garrotxa?

HISTÒRIA D'ALTAFULLA I

EL SANT CRIST DEL PONT D’ARMENTERA

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)