LLEGIR FOTOGRAFIESTeniu a les mans La Torredembarra desapareguda, un llibre amb desenes de fotografies, moltes d’elles inèdites, que ens recorden el nostre passat més proper. David Morlà és l’autor d’aquest treball, que inclou textos breus que ajuden al lector a entendre les imatges. Una vegada més, David Morlà ens torna a sorprendre amb la seva tasca lletraferida i de recerca, havent remenat arxius i calaixeres de fotografies de cases particulars.

Repassant l’interior d’aquestes pàgines, ens adonem de la importància de llegir les fotos, de fixar-nos en els detalls, en les cares, els pentinats, la roba, els estris, els oficis, les botigues, els carrers, les places, les cases, les festes, les barques, els cotxes, els animals. Tot d’una, viatgem cap a altres èpoques, cap a històries que ens havien explicat, cap a llocs de la memòria col·lectiva.

Un llibre com aquest és una eina. Per les noves generacions de torrenques i de torrencs, per a què coneguin d’on venim, per als visitants que tenen ganes de conèixer veritablement la vila que passegen, per a la gent gran que veu com el seu món queda per sempre més recollit en iniciatives com aquesta. A més a més, les imatges del passat ens interpel·len. Com si fossin finestres per on podem guaitar, ens adonem del pas del temps i reflexionem sobre allò que som. Mirem cap el passat però ho fem des del present. Veient els carrers plens de gent, no podem fer altra cosa que sorpendre’ns. Torredembarra va tenir uns 2.000 habitants, amb diferents alts i baixos, fins que va començar a créixer a partir de la dècada de 1960, i no ha parat de fer-ho.

Davant d’un món que canvia de pressa, també Torredembarra, cal aturar-se i fer-se preguntes que ens ajudin a saber on som i on volem anar. La Torredembarra desapareguda ens parlarà a cau d’orella i ens suggerirà idees. O encara més fàcil: compartiu la lectura d’aquestes imatges amb la família o els amics. La tertúlia està assegurada!

Que gaudiu d’aquest llibre de David Morlà. De segur que tindreu ganes de més. Cerqueu a les llibreries i a la biblioteca els seus treballs anteriors.Jordi Suñé Morales
www.elriu.cat

Aquest text és el pròleg que he escrit per al darrer llibre del David Morlà La Torredembarra desapareguda.

La imatge és de l'Ajuntament de Torredembarra

Comentaris

Entrades populars

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

SEGONA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL RIU DE LES DONES"

CRISIS I COOPERATIVISME

MANTENIR L’EQUILIBRI

"CREIXELL FA MEMÒRIA"

Ermites, tradicions i devocions a la rodalia

GIRA JULIVERT 2021!

AVUI HE ESTAT AL LOCAL DEL GRUP DE DONES

TAULA RODONA SOBRE LA PAGESIA A TORREDEMBARRA I EL GAIÀ